torsdag 10 augusti 2017

Stekenjokk en plats att stanna kvar på

Det luktar gott bara man kommer dit, en speciell doft som jag inte riktigt kan placera. Stekenjokk är lätt att nå via Vildmarksvägen, sträckan är bara öppen på sommaren pga all snö och det är helt klart värt att ta den vägen om man gillar fjällmiljö.

Det är en av Sveriges högst belägna vägar (876m), och tidvis kan det bli riktigt ruskväder. Det svenska rekordet i medelvindhastighet sattes här med 47,8 m/s i januari 2017 och stormen Hilde slog novemberrekord med byar på 56 m/s. Det är inte småpotatis och då kan det nog vara bra att hitta en sådan här nödstuga.

Platsen är unik men flera hot finns, äggtjuvar har plundrat värdefulla bon, man vill öppna en stängd gruva och rävskabb bröt ut för ett par år sedan. Länsstyrelsen har planer på ett naturreservat, jag har inte koll på hur långt fram den planen är men känner att det är enormt viktigt att området får allt skydd som går.

Jag brukar föredra platser som är lite svårare att nå, som att målet blir mer värdefullt när man har behövt kämpa lite för att nå dit. Stekenjokk behövde däremot inte ta den omvägen till mitt hjärta det räckte gott att kliva ut i friska luften, sträcka på sig, vifta undan en mygga och börja gå.Stanna kvar, slå upp tältet och upptäck världen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar