Västkusten med Fjällbacka och Smögen 2012


Kan man ta en tur till västkusten mitt i turistsäsongen när allt förmodligen är fullproppat?

Jo det kan man om man har is i magen!

Eller också har vi inte lärt oss ett dugg!!

Så är det nog ;->

Sagt och gjort åkte tältet och luftmadrassen med tvärs över Sverige en dag mitt i Juli. Solen dök upp bara vi närmade oss kusten och skyltar med fullbokat dör upp med allt tätare mellanrum.

Jag hade en idé om Fjällbacka efter att ha sett bilder därifrån och tyckte det kunde bli en bra avrundning efter en lång resa med MC nere i södra Europa.

När vi kom till Fjällbacka stod det mycket riktigt på skylten vid vägen att det var fullt men vi chansade och åkte in iallafall. Nog borde det finnas en liten gräsplätt över.

Jojo det var knökfullt, de sista gästerna hade slagit upp sitt pyttelilla tält mellan en klippa och vägen.  Gräsytan var jättesmal  och sluttade nedåt. Jag tänkte inte på att på västkusten är ytan starkt begränsad av klippor och bergsknallar överallt.

Vi pratade fint med värden som efter lite småprat bad oss vänta när han kontrollerade en sak.

Glad i hågen kommer han tillbaka och erbjuder oss en liten stuga på tomten intill för i stort sett ingenting, där stannade vi några nätter och njöt av sol och hav. Vilket ställe ;-> De spelar in Camilla Läckbergböckerna där i år så vi väntar med spänning att få se serien i vinter.


De är är tre syskon som äger det gamla huset och de fick oss att känna oss precis som hemma med småprat och pyssel och en hel del historier om huset och lillstugan som haft en hel del celebra gäster ;->
Fjällbacka är en underbar liten stad, förmodligen är bästa tiden på för och eftersommar men det var mysigt nu med när centrum var fullt med soldyrkande turister i båtar och på bryggan ;->


Ingrid Bergman trivdes i Fjällbacka och bodde sommartid ute på Danholmen från 1958 och framåt. Hon var omtyckt och numera kan man besöka Ingrid Bergmans torg. Mer läsbart i länken här.

Mat och potatis det är finemang det ;-)


Ja det blev mycket god mat och "några" öl


Båtvakt när husse går i land!

Kungsklyftan

Väl känd är Kungsklyftan och vi kan ju inte vara sämre så det blev en sväng upp där också.. Här spelades några scener i Ronja Rövardotter in och därför känner vi den kanske bättre som "Helvetesgapet" där Birk ramlade ner.


VettebergetKälla på hög höjd
Klyftan fick sitt namn när
 Oscar II år 1887 skrev sin
"autograf" på bergssidan.

Det där är inte min fot ;)


Några romantiska dagar i Juli


Transport!


Trångt även i Fjällbacka, tja var man än kommer så ser man dem! Varor ska fram och stora bilar rattas runt på en femöring.

Påminner om en genomfartsväg i Sallagouse där det blev helt stopp av samma anledning :->


Så kyrkan, den får vi inte glömma!


Smögen

Var det fullt i Smögen då?

Jojomän men även här fann vi på råd. Marion, en fiskebåt i Kungshamn fick hålla med husrum. Killen som hyr ut den renoverar gamla K-märkta fiskebåtar och drar in lite pengar på att hyra ut den för övernattning.

Är alla västkustbor trevliga?

Tror faktiskt det ;-) Jag har inte råkat på någon sönderstressad tråkmåns utan alla har varit vänliga och delat med  sig av tips och trixs och vi gjorde oss snabbt hemmastadda.

Jag hade kollat av med Bryggans vandrarhem som vi bodde på förra gången (se Smögen 2010) men inte fått något svar. När vi senare gick förbi råkade jag på en kille som tidigare arbetat hos oss (världen är som vi vet väldigt liten), han berättade att ägarna sålt av en del så vi fär väl se om det är möjligt att hyra där igen.
Vill inte gå in, en underbar kväll på däck
Matdags

Kvällen bjöd på skådespel


Denna gång kör vi inte så många bryggbilder, smögenbryggan finns det foton på i tidigare avsnitt (Smögen 2010) Den här gången nöjde vi oss med fiken och knallade runt och njöt av sol och ledighet.


En dag på klipporna


.......är en investering i livetMan riktigt ser för sig hur inlandsisen slipat av alla vassa kanter och lämnat kvar ett böljande landskap av sten. Naturkrafterna är väldig påtaglig här och påminner oss om att människan endast är en parentes i historien.
Svensk sommar!

... en underskattad delikatess!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar