Tallin 2012

Årets vårskrik blev Tallin

För att vara en blogg inriktad på ensamresor måste jag säga att det förekommer en hel del trevligt sällskap av bara farten ;-)

För mig kan en resa vara ett sätt att umgås med någon jag tycker om. Då får man tid att ägna sig åt den personen "på heltid" en kortare eller längre tid.

Det kan ibland vara hela syftet med resan eller utflykten.

Jag känner ofta att jag i vardagen inte riktigt hinner med att vårda kontakten med familjen och vännerna. Jobbet och andra praktiska saker och ting måste fixas, är det inte jobb halva dygnet så ramlar garageporten ner och tvättvattnet sköljer över golvet.

För att inte tala om gräsklippning!! Men den sysslan har jag gott hopp om att kunna leja bort till intet ont anande person ;-)

Tallin ligger nära, så nära att man kan nå den efter en god middag, en öl eller två och en tupplur.Historiens vingslag
Tallinn är Estlands huvudstad. Där bor ca 400 000 personer i staden vid Finska viken. Det är den gamla staden som är värd att se och den sattes upp på Unescos Världsarvslista -97.

Kärt barn har många namn och Tallin har benämnts som Reval (Tyskt, svenskt och dansk benämning), Lindanäs, Kesoniemi, Koluvan, Lindanisa, Lindanise, Lindenäs, Revalia, Revel, Reveln och Räffle. 

Staden grundades i början av 1200-talet av ett hundratal köpmän från Visby som gick in som medlemmar av Hansaförbundet, vilket gynnade dess utveckling och ställning som ledande hansestad inom Rysslandshandeln.

Vi bodde några hundra meter från hamnen precis intill stadsmuren till gamla stan, hotellet (Kalev spa) innefattar hotell, badhus, spa och wellnessavdelningar. Man kan åka dit och inte kliva ur badrocken om man inte vill.

Behandlingarna är billigare än i Sverige och nu vet vi att det är skillnad på bubbelpool och bubbelpool :-)

Det enda jag saknade var en relaxavdelning och den oas av frid man upplever på exempelvis Loka Brunn i Värmland.

 Vi valde att lägga tiden på Gamla staden och det var det värt.

Man kan gå en dag och bara titta på gamla hus och handla i gatustånd eller i butiker. Tallinn är bland annat känt för sin fantastiska choklad och hantverk i ull och lin. Bärnsten går att köpa i alla upptänkliga former, den tror jag kommer från Litauen.


Roa sig eller bara slappa, valet är fritt.


Ölen är garanterad god,
inlindad i filt under värmelampa
blir den ännu bättre
Man kan roa sig
på fler sätt
Möjligheterna är många, det är bara att bestämma sig!

Choklad

Smakar det med lite choklad? Varför inte mycket choklad när vi ändå är i gång ;)

Testa Chocolats de Pierre inne på Mästarnas gård. Chokladen är det absolut godaste jag någonsin smakat. Vi satt med ögonen i kors och bara njöt!

När ni är klara finns det mycket att titta på i bodarna, hantverket är ett snäpp bättre än det mesta.


Nedan en bild på gränden som den såg ut före renoveringen, saker och ting blir vad man gör dem till!


Regnar det en dag så sitter man inne och myser
Kyrkor

Det första man ser från havet är alla kyrktorn som pekar mot skyn.

De är outsägligt vackra och trots att jag sett många många kyrkor senaste året genom mina resor till bland annat Rom och Paris imponeras jag över skönheten och framförallt skickligheten hos de arkitekter som gjorde byggnationerna möjliga.

Hur i hela friden fick de upp sten rakt upp i skyn? Jo jag har läst historia men det är inte samma sak som att faktiskt förstå att de med hjälp av typ block och talja, hävstång och ren teknik och råstyrka fick allt på plats.Imponerande.

Roliga timmen och konsthantverk.

Hantverk och konst finns det gott om, likaså kultur och det mesta kropp och själ behöver.

Vi strosade runt i gallerier och museer, antikvariaten erbjuder mängder med krigsutrustning så vill man ha med en arméhjälm eller andra märkliga saker så är det förmodligen inga problem.

Tyvärr fick jag ingen bild på den mest underbara vävda gobelängen jag någonsin sett, den var som sprungen ur en vulkan och kvinnan som vävt den var otroligt trevlig.

Det rådde fotoförbud på flera ställen så dem får vi minnas själva

Rått Robert kom med på bild iallafall,
visst är han frän ;-))))


Kaffe!

Är viktigt, det finns oändligt många kaféer men ett riktigt gott kaffe kan rädda dagen. Precis som en riktigt god kopp choklad.

Bäste kaffestället ligger vid sidan av torget, mitt emot turistbyrån xx Sarand, är du för blyg för att sitta i skyltfönstret finns det bord innanför. Hela inredningen utom bardisken är förmodligen hämtad på auktion och loppisar. Omaka soffor och stolar med spetsdukar blandat med modern konst och svag musik gör dagen.
De vet precis hur en kopp kaffe ska bryggas, mums filibabba!

Ta en öl på gammalt Hansamanér och kika runt och se om du hittar något trevligt
Det bästa till sist
Old Dominican Monastery Claustrum

När man gått runt och sett det mesta och tänkt tanken att .. jaha det var det här!

Då är stunden inne att "titta runt hörnet" för där finns godbitarna.


Jag låter bilderna tala för sig själva, klostret är delvis bevarat och lever vidare med hjälp av öm omsorg av av hängivna människor.Historiens vingar slårTack min vän för den här gången, vi är väl inte bättre än att vi gör skadan igen någon annanstans .......

1 kommentar:

  1. Härligt berättat med fina bilder. Ser fram mot att läsa mer om dina framtida resor :) Kramen vännen.

    SvaraRadera