Sverige och lite pryltips

2008 blev året då jag utforskade land och rike runt med Yamman, det blev några turer till Tiveden och längs Göta kanal och dit vägen ledde rätt och slätt. Jag har släkt i Hjo så det är praktiskt att ta ett par dagar extra när man ändå är på G. Det är inte helt lätt att packa så i början testade jag stugor längs vägen.

Modigare blir man och en dag slog jag till stort och köpte ett exklusivt tält på ÖB. Allt gick på hojen med lite fantasi. 

Som tur var klarade jag mig förbi de värsta regnskurarna för jag tror att tältet i så fall hade flutit bort. Gubbarna på campingen fick kvällen räddad när man tråcklade in sig mellan stubbar och rötter och slog upp minihyddan. Ibland har man tur och träffar på andra hojåkare och överlag är det här ett bra sätt att öva sig på camping och kringfarande, det är ju inte så långt hem om det går åt pipsvängen. 

Man lär sig också vad som borde packats ner (konservöppnare, extra packutrymme för frukost när serveringen öppnar först vid tio och tältpinnar kan vara bra att ha) 
Sova
Madrass
Bra att tänka på är att prova ut en madrass som passar ordentligt. Jag använde först en enkel självupblåsande madrass från överskottet som gått i arv längre än man vill veta, det gick bra på mjuk gräsmatta.
Den blev dock fuktig på undersidan av kondens och efter några dag var den tung och otymplig att rulla ihop.
Luktade gamla sockor uhhh!


Det slutliga valet föll på en uppblåsbar madrass för drygt 300 kr som inte tar större plats är ett mjölkpaket ovanpå ett helt vanligt underlag i cellplast. Den lilla madrassen är enkel att blåsa upp "för mun" och det andra underlaget isolerar mot väta och tar bort känslan av att ligga på backen, jag sover som en prinsessa.
Cellplastunderlaget väger ingenting och fungerar bra som torrt sittunderlag och skön viloplats vid elden på kvällen. 


Kudde
Till en början när vi tältade (billigt och bra när banavgifter och annat tär på kassan) använde jag kläderna som huvudkudde. Resultatet blev som förtjänat ... stelt.
Samma där, en campingkudde för 30 kr i närmsta sportaffär räddar natten. Kudden kan klämmas ihop i ett hörn i väskan.


Sitta
Det tog ett par år och ett par tusen mil innan jag kom mig för att köpa med en hopfällbar campingstol. Varför gjorde jag inte det tidigare? Den väger inget och får plats framför toppboxen. 

I den bästa av världar finns ingen morgondagg och det finns alltid någonstans att ta vägen när magen kurrar efter frukost. I min värld är gräset jätteblött och den enda stolen/bänken är upptagen av den morgontidiga grannen. 
Underbart att luta sig tillbaka och se morgonen randas i ångan av nykokt morgonkaffe. Fötterna platsar utmärkt på närmaste packväska i sällskap av resten av frukosten.


Varde ljus
Ett hett tips är att skaffa en pannlampa, den räddar dig när du skall slå upp tältet i mörker. Den räddar din kväll när du vill läsa dig trött och den lyser exakt där du vill se. 
Pannlampan lyser på det du vill till skillnad mot att försöka hålla i ficklampa, tält och pinnar samtidigt och dessutom få pinnarna att stå upp så du hinner spänna snöret på andra sidan.
Du hittar i packväskor och verktygsväskor på vägkanten när det som inte får hända ... ljuset på hojen pajjar. 
Hade jag haft en pannlampa när säkringarna gick sönder mitt i nattsvarta mörkret, mm mja ni förstår.


Pannlampa finns att köpa i sportaffärerna för ett par hundra, min lampa är ett impulsköp på macken i Hasselrör efter ett ficklampshaveri i Skara. Batterierna har hållit i evigheter men ett reservpaket är att rekommendera.


Tältpinnar
... är ett måste, det går i och för sig att använda omgivningen (stolpar och andra fasta föremål, det blev nödvändigt på Öland) men pinnarna är fortfarande livsviktiga både att fästa tältet med och för att undvika ofrivilliga kullerbyttor. 
Bilden är i och för sig tagen i Vipiteno i norra Italien där asfalten var så het att stöden gick rakt igenom. Det kan dock hända i Sverige också och då funkar pinnarna utmärkt, de är ju ända med i packningen.


Små koppar har också öron
Man glömmer ofta de små sakerna som kan rädda ens dag


Några hundra i kontanter och glöm för all del inte småpengar
 • Säger hon som stod med en veckas smuts och salt i duschen på camping i Ystad kl sex på morgonen och varmvattnet betingade ett pris på fem kronor. I handen hade jag en femhundring, tre enkronor och en femtioöring. Ingen växel i sikte den morgonen...

Lite "bra att ha" tips:
verktyg och förband ej nämnt här:
 • Konservöppnare, burkmat i all ära men rätt hårdsmält!
 • Tändare, om tändstickorna är blöta
 • Tändstickornärl tändaren är slut
 • Tepåsar, espressopåsar med kaffe, tuggummi, russin och nötter
 • Plastskedar, hopfällbar kniv, campingbestick
 • Tejp både eltejp och silvertejp, utmärkt till allt. Man kan tejpa ihop en hel mc om det behövs för att ta sig vidare (utprovat).
 • Extra batterier
 • Vattentäta och fuktsäkra förvaringspåsar, bra till elektroniska prylar. Min Nokia fick spel efter bara två nätter i tält nere i Ystad. Det blir rätt hög luftfuktighet i tältet frampå natten och då mår mobiler bäst i torr miljö. 
 • Termos och vattenflaska, ett gäng papperstallrikar och pappersservetter försvinnande bra.
 • Müsli och nutrilettbars är ovärderligt att stoppa ner i packväskan. Finns ingen mat i sikte räddar de kvällen och lyckas man få lite varmvatten vankas det kaffe och russin/nötblandning till efterrätt. Kanske inte mat för en karl men jag blir proppmätt utan problem och de håller sig länge.Det där med tält
Glad i hågen började jag planera en tur till Kebnekaise efter att ha luffat runt i Norrland och sett det mesta mellan Boden, Abisko och Riksgränsen. 
Där insåg jag att min lilla hydda för 199 kr inte höll måttet. man ska både sova i det och bära eléndet.
Valet föll på ett lättviktstält Everest Travel Bike som bara väger 2.1 kg och funkar bra när det regnar. Kebnekaise har fått vänta tills jag har vägrna förbi men tältet har hängt med på alla andra turer efter det. Campingutrustning får plats i den ena sidoväskan, på så sätt kan man ha den med och alltid ha någonstans att sova.


Lamphaveri utanför Klippan var ett sådant tillfälle. Planen var att köra hem på natten när halvljuset pajjade = såg absolut INGET i varselljuset och mötande trafikanter blev vansinniga av helljuset. Det blev en snabb "avåkning" och upp med tältet i väntan på dagsljus. Ingen fara skedd mao, kom bara hem lite senare.


Där var pannlampan suverän och tältet var uppe på fem min, skönt i duggregn ;-)


Årets inköpslista
Till nästa år ska jag försöka få tag på ett primuskök. Varmvatten är ofta en bristvara och har man det kan man klara sig helt själv. På mässan förra året  såg jag en Primus Omnifuel som drivs av i stort sett vad som helst. Man kan fylla den med bensin, diesel, lampolja you name it. Den gillar jag, ska bara hitta en till vettigt pris