Smögen

Då var det dags för Vårskriket 2010 


Vi har en tradition min bästa vän och jag och det är att fira in våren ordentligt, vi har nu även lärt oss att boka in den för annars förvinner det mellan alla plikter.

Detta år skulle vi vandra på Bergslagsleden. Fyra dagar var inplanerade med övernattning på diverse vandrarhem och hyttor.

När dagen D närmade sig så kom även regnet. Massor av regn utan uppehåll hela veckan enligt prognos.


Vad gör man ... jo man planerar om!En snabb slagning på Internet visade sol på en enda plats i Sverige och det var Smögen.

Nästa slagning var "Vandrarhem Smögen" och bland träffarna fanns Bryggans vandrarhem och vi slog till direkt.


Planerna var löst satta, vila njuta av solen, äta och vandra runt där vi kände för det.


Vi kan konstatera att så blev det.
Det är försäsong i maj och precis lagom med folk, vi fick huset för oss själva och namnet säger allt. På bryggan var det ... med häng :->
Kvällarna ägnades åt mat och prat, det behöver vi efter en lång vinter.

Vinflaskor kan ställa till det, jag hade gjort den klassiska tabben och stoppat ner en vinflaska och glömt korkskruven.

Hur gör man då?

Jo man tar flaskan med sig till restaurangen och ber dem öppna den :-)

Det värsta var att killen var så stark att han först öppnade flaskan och sen satte tillbaka korken så hårt att jag inte fick loss den. Det slutade med att jag tryckte ner det som var kvar i flaskan och korkbiten fick tjäna som nivåmätare!

Lite historia
Smögen nämns första gången på slutet av 1500-talet med namnet Smögit. Därefter har platsen nämnts som Smöenn (skatteuppbörden 1660), Smöget (de fösta svenska landskapskartorna), Smygesund (sjökarta 1730). De som bosatte sig på Smögen fick göra det på havets villkor och delar av välbevarad gammal bebyggelse finns kvar på den flacka delen av stranden bakom bodarna och ångbåtsbryggan.

Smögen har vuxit rejält, på 1970 talet flyttade många hit och numera är både Hasselön och Kalvbogen bebyggda. Befolkningsmängden uppgick 2011 till 1305.


Bryggan
Smögenbryggan är ca 600 meter lång och förmodligen det som för oss kännetecknar Smögen. Här ligger båtarna sida vid sida och folk flanerar fram och tillbaka. Vi tog för vana att köpa egen frukost med bröd, juice och något färskt från havet och äta det sittandes på bryggan och låta dagen komma i sin takt.


Vad gör man i smögen?

Ja det är en smaksak, vi gick! Och gick lite till och sen tog vi en promenad på det. Så kan man sammanfatta våra dagar i paradiset.

Runt tätorten möts man av hav och klippor, vi började med att utforska bebyggelsen med alla hus. Det finns hus från alla tänkbara tidsåldrar och trender, de flesta är välbevarade och har man lite intresse så går tiden jag lovar.

Därefter är det bara att ge sig ut på klipporna, ta med lite matsäck och passa på före den stora turistinvasionen om du vill ta hela världen i famnen och känna vinden och höra fåglarna.

Recept på snabbunderhåll av själen efter lång och hård vinterTa med god vän, glöm inte matsäcken och solbrillorna.

Filosofera över hur vi använder vår tid, vad tänkte männen och kvinnorna som tvinnade rep under långa vintrar.Bara var, här och nu!Var och på vad väljer vi att spendera vår tid, vad behöver vi för att må bra?

Behöver vi kanske ha lite långtråkigt ibland för att kreativiteten ska vakna?Glöm inte att släppa behovet av att värdera saker, ta in och begrunda det som är

När kvällen kommer kan man passa på och avsluta längs bryggan

Båtarna ligger sida vid sida och man umgås och grillar för fullt. Vi andra går längs bryggan eller sitter på någon restaurang och tittar på alla andra som sitter i båtar eller flanerar runt. Ett sorglöst sätt att låta vardagen stanna kvar där den hör hemma.


Till slut försvinner dagsljuset och det är dags att gå och sova, en ny dag kommer och det är det som är så skönt.

Det vi inte gjorde idag kan vi göra imorgon
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar