Rom 2011
Rom

.... kärlekens stad


Om du behöver ett par dagar med strövtåg i det oändliga kan du åka till Rom.

Det är enkelt, sök reda på ett flyg som går raka spåret dit och leta rätt på ett hotell som ligger centralt och därefter knyter du på dig bekväma skor och sätter igång.

Lätt som en plätt eller ?

Jo det är det men glöm inte katten, han vill också följa med!Skäm åsido, det finns en oändlig mängd erbjudanden på nätet med weekendresor till alla storstäder. Om man tycker det är skönast att en resebyrå tar hand om det praktiska ska man naturligtvis göra det. Alla gillar inte att hänga ute på nätet om kvällarna och pussla ihop resplaner och lura ut hur man tar sig hit eller dit. Emellertid kan det ha sina sidor att förlita sig på färdiga resor upptäckte jag för vid en närmare kontroll blir tiden väldigt kort, flyget går obekväma tider och hotellen ligger sällan riktigt centralt. Direktflyg är heller ingen självklarhet.

Jag kan iallafall beskriva hur man kan gå tillväga för att få ihop ett koncept som håller.

Det första man ska komma ihåg är att saker och ting tar tid, en svår puck idag när varje ynka timme på jobbet är guld värd och sen får man pussla med några stackars semesterveckor bäst man kan. Om möjligheten finns, jobba över och lägg komptimmar i potten. Det lönar sig när det är dags att ge sig av.

Jag hade en dröm att göra Rom, den resan ville jag inte göra själv utan med någon jag tyckte om. Som ni vet är jag en ensamvarg som gärna reser på egen hand och uppskattar nya kontakter längs vägen.

Rom var dock ett undantag och det var uppskattat inte bara från min sida ;-)

Sagt och gjort, syfte och mål klargjorda.Viktiga parametrar måste sättas upp:


  1. Direktflyg - jag avskyr att flyga därför bäst att göra pinan kort.
  2. Var parkerar man bilen, hur kommer man till och från Arlanda.
  3. Bo centralt - läs på staden och säkerställ vilka områden som är aktuella.
  4. Hur många dagar behöver vi? (Vad vill vi hinna med).
  5. Hur kommer man från flyget till hotellet?
  6. Vad måste man absolut ha med (styrs av prisnivån på resmålet).Flygresa:


Denna gång använde jag Resfeber och hittade biljetter med Norwegian till vettigt pris. Det fanns billigare flyg men det kändes sådär att boka "Ethiopian Airlines" och liknande.
Använder man flygpriskalendern kan man sortera på direktflyg och priser och laborera ihop en flight som passar. Det är fullt möjligt att boka hotellet samtidigt vilket ibland kan vara fördelaktigt därför att det ingår ett ökat skydd ifall flygbolaget går i konkurs.

Det kan löna sig att läsa på vad som gäller ifall flygbolagen kommer på obestånd *Länk1, *Länk2  den senaste tidens problem  med resenärers om drabbats och blivit av med sina resor alternativt blivit strandade har ökat medvetenheten och många bolag har tagit fram ett grundskydd även för reguljära resor. Läs villkoren noga för det är en djungel.

Flyget bokades med avfärd vid fyra på eftermiddagen. Det gick mao att jobba till lunch och därefter ta bilen upp till Arlanda för avfärd.

Bilen parkeras som vanligt på bemannad bilparkering med transport med minibuss till gaten, fördelen är att de hämtar upp en vid ankomst och fixar med bilen om det blir problem.

Även fegisar kommer upp bland molnen ;-))Att landa i Rom är ingen konst.


Att hitta tåget är däremot en utmaning, skyltar lyser med sin frånvaro så det blev en del irrande innan stationen dök upp. Fråga mig inte hur vi hittade den.

När man väl köpt biljetten (en pytteliten remsa) är det inte så svårt, tågen står klara och går bara åt ett håll. När du fått biljetten ska du stämpla den i en uråldrig automat. Säkerställ att det blir en stämpel för den kontrolleras noga och släng den inte för allt i världen. Italienarna har koll på byråkratin.

Tåget går till centralstationen Termini, där kan man byta till metron. Det finns endast två linjer (linje A och linje B), två linjer till ska enligt uppgift vara på gång men när vi var där 2011 var de inte klara.

Termini är en av Europas största vilket egentligen inte märks på annat sätt än att vi gick bet på att hitta själva Metron i vimlet av folk och gångar. Vad gör man efter en lång dag?

Jo man tar en trappa upp och ropar på taxi ;-)


Hur kör man i Rom?


Fort ... jättefort, på ett kick var vi framme vid hotellet intill Piazza Del Popolo.

Hotell


Booking.com är din vän ;-) Jag hittade ett jättegulligt hotell på Via Della Penna, rummet hade balkongdörrar ut på en inbyggd terass och trådlös Internet. Hissen rymde en person och trappen ser vi här, undrar fortfarande hur de fått upp möblerna!

Frukost ingår inte som man är van vid från en del andra länder men vi tyckte det var ok för det är bara att gå runt hörnet och slå sig ned.

Priset var helt ok med tanke på läget och att det var högsäsong ca 385 kr / person och natt.
Det går utmärkt att välja vilken bokningssite man vill, det man kan tänka på är att det är bäst med avbokningsbara rum ifall det blir strul med resan. Nu har jag bara råkat på problem en enda gång (i Thailand) men den gången hade det varit smart att ta kontakt med kundservice på en gång så hade jag sluppit en del bekymmer efteråt. Nu löste det sig och jag tycker det är bra med en bokningssite som man kan nå var som helst ifrån dygnet runt.

Äta lunch i Sverige och en riktig pizza i Rom på kvällen, varför gör man inte det oftare?
Vad gör man i Rom då?


Jo gillar man att traska runt så är det bara att sätta igång, vi gick i nio dagar och bara njöt. Man kan ta tåget till Ostia vid havet som omväxling. Pricka av så många punkter du kan i "44 saker att göra i Rom minst en gång". Vi hann en hel del ;-)
Det är dyrt att äta och Italienarna har en matkultur som däckar en svensk på en kvart. Allt smakar gott och rätterna avlöser varandra. Italienarna äter varje del för sig vilket innebär att vi börjar med Antipasti, lite smått med ost, skinka korv. Därefter kommer Primo som kan vara en underbar pasta. När denna är aväten sätter vi tänderna i Secondo (kött, fågel/ost) och putsar tallriken till Contorno dvs grönsaker och lite bröd. Även pommes frites räknas dit vilket kan förvirra en stackars svensk. Avrunda med dessert Dolce och Café tillsammans med en liten likör (Digestivo).
Med reservation för diverse felskrivningar och oändliga variationer på samma tema är det här en rätt normal middag som vi med förvåning skådade atletiska snyggingar smälla i sig mer än en gång. Jösses vilken förbränning ;-)


Kaffe och glass i stora lass!


Espresson är en sak för sig, passa på och njut! Vill man spara på slantarna tar man maten med sig alternativt står upp vid disken och dricker sitt kaffe. På tavlan över disken kan man se vad det kostar att äta/dricka sittande respektive sående och skillnaden kan vara rätt stor. Man vänjer sig att inta morgonkaffet stående för 80 cent runt hörnet och senare på dagen kosta på sig en dubbel espresso 3,60 € på favoritstället med sköna fotöljer.Pizzan?


Jo Pizzan förtjänar ett helt eget kapitel, inga bilder kan göra den rättvisa för hemligheten är visst hemkokt tomatsås på lövtumm botten med buffaloost och diverse olika varianter (svamp, prosciutto).

Kosta på ett besök på ett ställe med klass, det lönar sig och pizzan är så pass billig att man kan äta många gånger, och rulla därifrån!

Jag äter inte Pizza hemma längre.
Lite vin till frukten kanske!


Sevärdheter


Allt skulle jag vilja säga, håll dig innanför murarna och öppna sinnena för intryck! Går du en väg åt ena hållet kan du ta samma väg tillbaka och få ett helt annat intryck.

Rostade kastanjer intill Fontana Di Trevi

Vi gick till Fontana di trevi hur många gånger som helst i syfte att uppleva platsen i stillhet. Med facit i hand vet jag inte vilken tid som fungerar för vi provade allt från tidig morgon till nattetid, surret från folksamlingen hörs flera kvarter.Kreativitet!Tja efter en dag i 30 gradig värme kan de vara värda en slant.


Så finns det de som tar saken i egna tassar ;-)

Bilar då!
Ingenstans har jag sett så många minisar, det dräller av Minicooper och Smart och flera andra småbilar. Parkeringen underlättas betydligt det syns lång väg.

eller..........!!
Apropå parkering så kan jag mycket väl tänka mig den här "carporten" ;-)Vi fortsätter vår vandring
Trastevere

Över floden Tibern

Stadsdelen räknas som Roms historiska kvarter, när påvarna rustade kyrkor och fasader så hoppade man över Trastevere för här bodde bara handelsmän, resande, mindre välsedda minoriteter och horor.

Idag finns det en och annan hantverkare kvar och gränderna slingrar sig runt, runt medeltida byggnader och torg. Konst och teater frodas och de har till och med en egen dialekt, dessvärre är det rejält dyrt att bo här så den som lyckas hitta en liten lägenhet med terrass en riktig lyckost.

Här skulle jag mycket väl kunna tänka mig att stanna en tid, ska bara hitta hinken med slantar vid regnbågens slut först.
NattugglorTa siesta och passa på och njut av den sammetslena natten


Colosseum med strategisk belysningGatubeläggning modell äldre, högklackat hoppar vi över den här gången.

Byggnader och ruiner får nytt livPiazza del Popolo
Colosseum är sevärt även dagtid

Kosta gärna på en guidad tur med förtur i kön, guiderna är duktiga på att berätta och man känner historiens vingslag på ett helt annat sätt. Turen genom muséet och Colosseum brukar kombineras med en tur upp på en av Roms sju kullar Palatinen med utsikt över Forum Romanum och Cirkus Maximus.

Vi tog en tur ad hoc och var glada för det, den kilometerlånga kön rörde sig inte alls. Då känns det helt ok att segla förbi i gräddfilen ;-)Ta med ordenligt med vatten för det är smällvarmt och man måste gå ut från området för att handla (svindyrt) vatten i stånden utanför.
Spanska trappan


Såklart vi måste se Spanska trappan, efter en vecka har vi sett den många gånger för den ligger i färdriktningen!

Värt att veta vid alla sevärdheter är att de drar till sig mindre trevliga element som prackar på intet ont anande turister allt från blommor till kärleksband och att fotas med autentiskt utklädda gladiatorer osv. Överallt vimlar det av  trottoarförsäljare som säljer olagliga piratkopior, det är olagligt att köpa piratkopierade väskor/solbrillor osv och det kan bli en dyr affär om man fastnar i tullen.

Knep1
Att komma i samspråk med par som står och beundrar utsikten. En trevlig kille kommer fram och frågar var ni kommer ifrån, därefter börjar han prata om kärlek och löften och rabblar en kärleksramsa samtidigt som han flätar ett band runt din handled. Innan du vet ordet av vill han ha en rejäl summa pengar och du omringas av flera lite mindre trevliga killar.

Knep2
Liten prydlig man sticker en vacker ros i flickvännens hand, hon tar den automatisk och undrar vad som står på. Mannen är påstridig och talar om hur vacker kvinnan är och att hon förtjänar en blomma som smyckar hennes skönhet. Pojkvännen blir snabbt avplockad en stor slant för den lilla bloman.

Knep3
Paradklädda gladiatorer busar med barnen och inbjuder till låstasstrid. En av dem erbjuder sig att fota hela familjen och låter minstingen hålla svärd och ha hjälmen på sig.
Mucho money kostar kalaset.
Ostia


Ett par dagar på stranden låter lockande så vi tar tåget ut till Ostia.

Det är enkelt och kostar endast 1 € eftersom man kan köpa biljetten i kiosken i stan. Resan tar ca en timme och man kliver helst av vid Lido Centro märkte vi eftersom vi råkade åka till slutstationen och fick en rejäl promenad tillbaka längs oändliga betalstränder i tryckande hetta. 

Nåja till slut hittade vi en plätt som var offentlig så att vi fick hoppa i vattnet och det var underbart ;-) Om man kliver av på rätt station kan man gå rakt ner genom stan och köpa lite matsäck på vägen. Gratisstranden  ligger nära piren och där finns det även toaletter om man inte är för kinkig. 

Prisnivån var också lägre så jag köpte ett gäng sandaler och lite annat krafs för en spotstyver.

Tänk bara på att det är trångt om saligheten på helgerna, kan du åka hit mitt i veckan är chansen större att få ligga själv på badhanduken.
Sen hittade vi inte tillbaka till stationen så vi fick slå följe med en kille som bodde där för att hitta rätt och det gick ju bra det med ;-))Vattenhål


Rom är mitt vattenhål har jag förstått. De flesta åker hit och gör alla sevärdheter på två, tre dagar och hinner förstås se många vackra saker. När man sätter sig ner vid en fontän eller på fiket flyter strida strömmar med turister förbi hack i häl på en guide som pratar i mikrofon och gestikulerar vilt i syfte att på så kort tid som möjligt proppa kunderna fulla med visdom om allt mellan himmel och jord. 

Vi hade fördelen att ta var sak i vår egen takt, det finns så oändligt mycket att se och vi tappade räkningen på kyrkor och minnesplatser redan första dagen. Vatikanen är bara den ett par dagars vandring, det bästa på hela tiden var Trastevere, där går man lite mot strömmen och kör sin egen stil och det tilltalar mig som inte gillar tesen "Hundra flugor kan inte ha fel". 

Efter några dagar har man hittat sin grej och för oss handlade det om att hinna till bästa fotöljen på favoritfiket för någon timmes läsande eller småprat med dom som jobbade där. Vi handlade matsäck i affären och åt i parker och i skuggan av tusenåriga monument. En riktig festmiddag avåts i Vatikanen och jag tror vi njöt mest av alla besökare av svalkan mellan pelarna och utsikten mot planen med oändliga köer hit och dit.

Kvinnorna i Rom är vackra i sig och vackert klädda. På helgen klär man upp sig och flanerar runt i staden, klänning och högklackat är kutym och jag undrar hur fötterna mår efter en stadstur på kullersten.

Vi kan väl konstatera att jag "föll för Rom" redan andra kvällen. Vi gick genom en gränd och beundrade fasader och stuckaturer och jag missade en djup grop. 

Ridå! En tröst är att om du är kvinna och ska ramla och stuka foten så gör det på italiensk mark. Ur en becksvart gränd dyker en underbart hjälpsam servitör upp, ispåse och bekväm stoppad stol trollas fram i ett kick och du är omgiven av bekymrad hjälpsamhet.

Efter ett par dagar med fotriktiga skor med shorts fuskade jag med sandaler och kjol en kväll och vips slant foten och en hovmästare från grannrestaurangen kom farande med ny stol och ispåse.

Undrar om det är fler kvinnor som inte behärskar sina klackar i Rom?

Eller är männen helt enkelt födda på det sättet?


Italienare och strejker.


Ska vi säga Italienare=Strejker?

Mmm kanske det, när vi glada i hågen hämtade upp väskorna på hotellet frågar portieren förvånat: "ska ni ta tåget?"

Ja sade vi för nu bär det av hemåt igen.

"Men det går inte för det är strejk" får vi till svar.

Tja vad gör man då?

Vi bad snällt och vips kom en taxi för de strejkade inte den här gången. Lärdomen var att inte ta allt man läser på internet för sant. Jag hade läst att det var dyrt och krångligt med taxi, det är emellertid så att de har fasta priser mellan Rom och flyget vilket innebar att vi kom riktigt hyggligt undan med 40€ från port till port med lite sightseeing på köpet.


Hejdå Rom för den här gången!

På återseende .....


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar