Paris 2012
Den absolut bästa komplimangen en mamma kan få är att ens barn vill hänga med ut och resa. När de är små har de ju inget val men efter det så kan man inte ta för givet att de vill ödsla dyrbara semesterdagar på att sällskapa med morsan.

Tack och lov har ingen berättat det för mina ungar så den här gången fick jag med mig ena dottern ;-)

Jag lägger helst inte upp bilder på nära och kära så undertecknad får vara fotomodell här på bloggen.

Sagt och gjort bokades flyg och hotell, bokningarna gjordes separat för efter en genomlysning av färdiga paket förstod jag som vanligt att boka det gör jag bäst själv. Några timmar framför datorn och lite pusslande så fick jag ihop ett vettigt pris på direktflyg med Air France och ett bra hotell i Latinokvarteren. På så sätt fick vi fyra dagar i centrala Paris till priset av två semesterdagar, finemang.

Några tips på vägen:
 • Boka flyg:
  Leta efter lågpriskalendrar där man kan jämföra flygpriser dag för dag, den här gången använde jag mig av Resfebers site och det finns många fler.
 • Boka hotell:
  Det går finfint med Booking.com, nu har jag bokat hotell och pensionat överallt både i Europa och Asien och det fungerar klockrent. Välj ett hotell med där man kan avboka med kort varsel, skulle det bli krångel med resan slipper man bli skyldig för en massa hotellnätter i onödan.
 • Komma fram pigg och glad:
  Flyger du tidigt på mogonen? Ta ett rum på "Rest and fly" på Arlanda och påbörja semestern i lugn och ro kvällen innan. En lugn tur upp till Arlanda utan tidspress, middag på Sky city och sov sött tills det är dags att gå till Gaten. 
 • Transport flygplats/hotell:
  Boka en shuttle in till Paris, tar man en delad bil så blir det inte så mycket dyrare än tåg och diverse metro/bussbyten. De kör dig ända fram till hotellet och sen är det är bara att slänga in väskorna och ge sig ut på stan i jakt efter lite god mat.
Här kunde jag välja mellan olika start och landningstider så jag valde att resa tidigt å morgonen (framme i centrala Paris lagom till Lunch). Avresan bokades till ungefär fyra på em vilket lät oss äta frukost, shoppa det sista och äta en  sen rejäl lunch innan avresa mot flygplatsen. På så sätt hann vi hem till dörren till nio på kvällen.

Så här efteråt är jag djupt imponerad över att allt fungerade klockrent. Det brukar alltid vara någonting som krånglar men bortsett från att killen i Shutteln stod på fel plats när han skulle hämta upp oss så flöt allt på från början till slut.


När jag bokar hotell till storstadsresor prioriterar jag läget högt, bor man centralt når man enkelt alla sevärdheter snabbt. Det går oftast att hitta hotell med hygglig standard och överkomligt pris om man lägger lite tid på att leta. Så även denna gång, vi bodde på Home Latin som ligger ett par minuters promenad från Notre Dame. Rummen var rena och personalen trevlig och tillmötesgående, det kommer man långt med.


Då flyger vi då ;-)


Dotterns sambo skjutsade oss till Arlanda och här undrar lilla Nisse om vi glömt att han också vill följa med!

Rest and Fly!
Efter en natt på Rest and Fly där övernattningsrum hyrs ut till resande knallade vi till Gaten och åt lite frukost.

Flygrädd!

Därefter bordade vi planet och jag hade som vanligt fullt upp med att inte visa hur flygrädd jag är. Det är det absolut värsta jag vet och den känslan verkar inte gå över. Ibland får man acceptera sina svagheter
och köra på ändå.
När vi landade tappade jag tråden fullständigt och kände inte igen mig, flygplatsen såg helt annorlunda ut mot förut och jag skådade förundrat en modern terminal helt olik den betongbunker jag tidigare sett.

Vad jag inte visste var att Charles de Gaulle består av flera terminaler och jag har tidigare flugit med SAS till och från Terminal1 som är den gamla byggnaden i betong. Den ser ut som en förhistorisk munk med rulltrappor i plaströr kors och tvärs i "hålet". Den här gången landade vi på Terminal2 som ligger en bit därofrån.

Vilken tur vi bokat shuttle och inte förlitade mig på att jag hittade automattåg och tåget in till Paris eftersom jag gjort det förut ;-)

Kan tillägga att den gången råkade jag ta fel tåg och fick en åktur genom förorter jag sent ska glömma *Ler. Det är en annan historia om tjejen som får se mycket när det blir lite fel.

Väl framme åkte väskorna in på hotellrummet och vi kilade ut "bara för att ..."

Nästa gång ska vi byta skor innan vi ger oss iväg ;-)
Det här var uppstarten till oändliga strövtåg genom Paris, vi gick och gick och märkte inte hur fötterna blev ömma förrän vi hunnit gå väldigt långt bort.


Ett axplock på vad vi fann under våra strövtåg gata upp och gata ner.


Notre Dame de Paris


Nästgårds ligger den gotiska katedralen Notre Dame, den ger mig alltid rysningar längs ryggen och är en av de vackraste byggnader jag vet. Den byggdes 1163 - 1345 och är förmodligen för många mest känd från filmatiseringen av Quasimodo, den vanskapte ringaren av Notre Dame.
Gargoyle kallas de
stenskulpturer som
avleder vattnet


En stilla undran!


En sak undrar vi över och det är varför det luktar pink utanför katedralen. Planen består både av grus och stensatta murar kring öppna platser. Små gröna häckar och några träd finns också och det luktar kattkiss överallt. Däremot luktar det inte inne i katedralen och det får man väl vara tacksam för ;)Ett tips är att ta trappen upp i ett av tornen och skåda Paris från ovan. Passa på tidig förmiddag, man släpper upp ett utvalt antal personer vid ena gaveln per tillfälle och betalning sker i butiken på första avsatsen. Skyltningen är sparsam så vi upptäckte längs vägen hur det fungerade :-)

Det är sammanlagt 422 trappsteg som blir smalare och smalare mot toppen, 386 av dem går att beträda. 

Utsikten från toppen är hänförande, vi kom upp med darriga knän för det där med höjder är en utmaning!


Självklart tar vi en titt på Point Zéro utanför katedralen, den sägs vara den absoluta mittpunkten varirån alla avstånd i Paris mäts.
Märks det att jag är fascinerad av valvbågar? 


Mat i kvadrat!

Ojoj vilken mat, vi kan konstatera att Parisarna kan sin sak.

Frukosten intogs på favoritstället intill Notre Dame. De hade uteservering med värmelampor och vindskydd vid behov.
Det är ingen billig historia men klart värt insatsen. Servitören hade den goda smaken att känna igen oss och kom med extra chokladcrossainter och annat smågott. Orkade vi inte äta upp skickade han med crossainer så vi inte skulle svälta på vägen.

Vilken tur semester är tidsbegränsad för annars hade vi rullat fram ;-)
Därefter har vi kryssat fram och testat allt från Fransk löksoppa (underbart) till grodlår ... som smakade .... sådär!

Vin till maten hör till och när vi åt pizzan på bilden ovanför kostade vinet och vattnet precis lika mycket, det skulle aldrig hända i Sverige ;-> Självklart är det inget årgångsvin som serveras på lunchen men gott nog åt mig som hemmavid  föredrar vatten om det inte finns ett vettigt vin att tillgå.

Bra betyg på bordsvinet kan vi med andra ord konstatera.Och kaffet då?Vill man ha kaffe rekommenderar jag en dubbel espresso liksom i övriga Europa, många väljer kaffedrinkar men det funkar inte för mig.
Kypare finns överallt men den här trevlige kyparen påminner om ... ja vem tycker du att han är lik  ;-)
Godis i långa banor!


Är du en gottegris har du kommit rätt för precis som i Rom finns det mesta i glass och chokladväg.

Titta och njut
Ett skepp kommer lastat!
... av choklad ;)


En kort promenad från Notre Dame de Paris ligger

Louvren 


... som är det största nationalmuseet i Frankrike.

En varm dag kan det räcka med att vandra runt och titta på innergården med fontäner och vackra byggnader. Mitt på gården dominerar Louvrepyramiden, en glaskupol byggd -89, pyramiden är så brant att man anlitar bergsklättrare för att putsa den. Kupolen tjänar som ingång till muséet där vi finner en oändlig mängd tavlor och konstverk.

Ett tips är att ta en regnig dag i Louvre, det var rejält varmt när vi gick runt och då tappar man orken efter ett tag.
Det är skoj att sitta vid fontänen och titta på folk som fotar och poserar om vartannat, en populär företeelse är att "luta" sig mot pyramiden.

Ni som precis som jag gillar att studera människor vet var jag menar ;)

Under träden i parken sitter konstnärer på rad och arbetar flitigt med sina alster, varför inte sälla sig till dem och ge historien en plats med egna händer.Muséet rymmer oändliga samlingar med konstverk och samlingar, bland annat den förmodligen mest kända tavlan  Mona Lisa.


Vi strosade runt i timmar i djup förundran och kan konstatera något vi redan visste, att idealet med pinnsmala kvinnor är en modernt påfund. Målningarna frossar i naket hull med frodiga former och livslust.

Krig och annat elände skildras också, även där kan man tolka vilka värderingar och målbilder som rådde när målningen eller skulpturen skapades.

Med lite självinsikt blir man påmind om att vår tid och våra värderingar inte ens motsvarar en minut på vår planets historia.

Vi funderade också varför det stod femtio japaner och fotade en ängel utan huvud!

Det har jag bloggat om tidigare i "Vad gjorde vi före Google"


Kärlekens stad!


Lust och fägring stor är en bra benämning på en stad som bejakar skönhet och njutning.


Ta en sväng runt boklådorna längs Seine och vidare upp mot Monmartre (lång promenad), vi gjorde stora ögon ;-)


Montmartre

Martyrernas berg, en 130 meter hög kulle i Norra Paris där Sankt Dionysius halshöggs år 262. Vi känner stadsdelen förmodligen mest tack vare välkända namn som nattklubben Moulin Roughe och basilikan Sacré coeur. 

Under 1800-talet lockades konstnärer och författare hit till de pittoreska kvarteren och en bohemisk livsstil dominerade på kaféer och kabaréer. Moulin Rouge blev en myt och vida känt för sina dansöser och från Toulouse-Lautrecs affischer som går att köpa än idag.

Det är numera också ett av Paris sexkvarter och nattklubbarna duggar tätt mellan sevärdheterna.

God mat och smarrigt vin finns det även här på en av oändligt många restauranger. När vi sitter där i godan ro för att vila fötterna och äta sneglar dottern över axeln på mig och säger ... men mamma har du sett vad det står på skylten ovanför affären tvärs över gatan?

Jojo, det fanns en hel del saker vi inte sett förut!

Efter maten bad jag om att få betala och fick en kopp kaffe till! Nu gillar jag ju kaffe så det gick väl bra det med men sen fick dottern be om notan så att vi kunde gå vidare ;-)
Lite nytt till sommargarderoben kanske?


Kontrasternas stad


Glad musikant i ena gathörnet... och två lika glada musikanter runt det andra hörnet
Vidare mot Sacré coeur!Längst upp på kullen ligger Sacré coeur som en gräddbakelse i solen, trapporna och gräsmattorna upp mot basilikan är belamrad med turister.

Det finns en sak Parisarna gillar och det är gräsmattor, finns det en grön fläck så ligger det någon där!

Man äter, läser, kelar och solar och det är väl det bästa man kan göra på en gräsmatta eller hur ;-)Kyrkan invigdes byggdes mellan 1876-1914 och invigdes 1919 efter första världskriget. Liksom många platser i Paris har Moutmartre en delvis våldsam historia.

Den betraktas av många som en av de tre kyrkorna man inte får missa.Så går vi vidare ut i solen

Transport, eller oj har vi redan gått en mil!

inte undra på att fötterna skriker efter plåster


När vi nu tagit oss längst upp i norr och tillbaka finns det lite olika färdsätt tillbaka. Ett pålitligt verktyg är fötterna, mindre pålitligt är viljan att traska längre efter en heldag på spåret.

Vi var rätt möra om sanningen skulle fram.

Det går utmärkt att ta metron, stationer finns överallt. Jag är däremot inte så sugen på att sitta i underjorden när allt det vackra finns ovanför.
Bussar finns, både turistbussar som går fasta rundor och vanliga stadsbussar. Vi provade bägge och det fingerade riktigt bra. Enda missen var att vi av misstag köpte biljetten på det bussbolag som inte körde upp till Monmartre så det blev att gå tillbaka till operan för att hoppa på bussen därifrån. Det var heller inte lätt att  förstå var de stannade så vi skuttade fram och tillbaka och till slut fick jag stopp på en buss genom att kasta mig med dödsförakt framför den sista för dagen.

Ha!! där satt den och vi hoppade på  -)

Den bussen hade en egen liten svampodling i trappen, pittoreskt!Appropå turistbussarna så är det en god idé att köpa en biljett till dem för avstånden är stora och man kan hoppa på och av som man behagar. I Rom brydde vi oss inte om det för där kan man gå runt utan problem,

Vi tog den vanliga stadsbussen när tabellerna inte stämde men det behövdes inte så många gånger.


Tillbaka till Tuilerierna, 

en vacker park mellan Louvren och Place de la Concorde.


Någonting vi borde ta lärdom av är Parisarnas självklara vana att ge sig ut i parkerna när solen värmer, man tar med sig familjen, vänner och barn och umgås utomhus.

Stolar finns utställda överallt och annars slår man sig ner i gräset, här använder man gräset istället för att sätta upp skyltar med "beträd ej gräsmattan" som vi ofta pryder våra egna parker med.

Place de la Concorde

Kärlekens stad där bröllopsparen duggar tätt med rikliga möjligheter att få det perfekta bröllopsfotografiet.


Även denna plats har en våldsam historia i bagaget så det känns skönt att besöka den under en tidsperiod där det största problemet är svårigheten att få ett perfekt ljus och en bra vinkel på motivet. Dottern och jag började dessutom fundera på valet av skor för härifrån skymtar man Triumfbågen i slutet av Champs-Élysées.

Här mellan första och åttonde arrondissementet sattes den första gilliotinen upp och halshögg bland annat Ludvig XV1 och Marie Antionette under Franska revolutionen 1793. Häftiga strider har också utkämpats i slutet av andra världskriget då byggnaderna runt omkring var belägrade av tyskar.

Den vackra obelisken är en gåva från Egyptens Vicekung 1831 och är mer än 3300 år gammal.Trötta fötter?


Finns det råd så finns det dåd!

Vi började snegla mot enklare sätt att ta sig runt och de här killarna skäms ju inte för sig ;-)

"Tuktukparis" ett nytt begrepp som förmodligen går hem annars brukar vi väl förknippa tuktuk med Thailand ;)
Gillar du fart och fläkt rekommenerar jag full galopp med häst och vagn!

Här hann jag inte med men dottern var snabb med kameran och fångade ekipaget i full fart på bron över Seine.

Champs-Élysées

Här börjar det bli dags för fika och här är det enda stället det är svårt att lyckas med det i Paris. Första gången jag var här tänkte vi äta en sen frukost och det slutade med att vi däckade med det enda som fanns att tillgå på söndag fm ... en pilsner med utsikt mot Triumfbågen ;-)Den här gången var allt öppet och knökfullt!

Så även Starbucks annars är det ett säkert kort.Vi ställde oss i kö till ett litet lokalt bageri och efter lång väntan smaskade vi i oss färska croissanter och bakelser. Hela kostcirkeln mao ;-)


Efter en väldigt lång promenad längs en oändlig exklusiva butiker når vi målet ...

Triumfbågen

Med den okända soldatens grav som symboliserar alla som stupade i första världskriget.

Vi parkerade oss och tittade förundrat på trafiken som cirkulerar runt bågen från tolv breda avenyer. Det går med blixtens hastighet och med svenska ögon rena självmordsuppdraget att kasta sig in här och praktisera rondellkörning dé luxe.Eiffeltornet

Allt ligger centralt i Paris, vad man luras av är att bara för att du ser en sak så betyder det inte att det ligger nästgårds!

En mil är avverkad på ett kick och från Triumfbågen ser du ju snart Eiffeltornet så varför inte gå vidare?

Låt dig inte luras för då hämnas fötterna med skoskav och andra påhitt.

Nåja det är en makalös skapelse och säkerligen en av de mest fotograferade. Vi var där ett par gånger varav en tidig morgon men köerna tog knäcken på lusten att åka upp.

Vi nöjde oss med att titta på folklivet och studera fenomenet "vad sysselsätter man sig när man står 450 meter bak i kön".

En del verkar stänga av och ta veckans powernap, sova stående fenomenet. Andra läser, pratar, skäller på barn eller fotar allt och alla.

Gulligast är de som pussas ;)
Kanske blir det tredje gången gillt då jag äntligen kommer hela vägen upp!

Bra att ha något kvar men då vill jag ha en stadig hand att hålla i för &%)(/ det är jättehögt upp.


Nutidens väktare och hoppsan en krock!

Paris är en välbevakad stad, flera toppmöten gick av stapeln under vår vistelse och ett presidentval gjorde inte saken bättre.

Tidvis var hela kvarter avspärrade.

Killarna nedan hade förmodligen ett annat uppdrag ;-)

Jag kan inte låta bli att fascineras av mössmodet, vem i hela fridens dar tycker den här baskern är snygg?

I övrigt är man väl bepransad inför kommande uppdrag.


En morgon krockade två bilar utanför vårt hotell, till min förvåning dök det upp inte mindre än åtta poliser som gjorde en noggrann undersökning. Två timmar senare gick vi iväg för att äta frukost och de var inte klara än. Det var förmodligen många lappar att fylla i.Seine

Floden får vi inte glömma, allt rör sig kring den och det finns fler än 30 mer eller mindre vackra broar.


Ett bra sätt att njuta av staden och kanske äta lunch eller middag samtidigt är att ta en båttur. Utbudet är enormt och prisvariationen är stor så man får ta det som passar bäst vid tillfället.

Några kända broar är Pont Marie som de älskandes bro, kysser man varandra när man passerar under den och önskar evig kärlek blir man bönhörd.

En annan känd bro är Pont de l'Archevêché där kärlekslåsen täcker staketen. En från början kinesisk tradition att tillsammans skriva sina initialer på hänglås och låsa fast dem på bron och kasta nyckeln i floden. På så sätt försäkrar man sig att kärleken ska hålla för evigt.
Andra broar är bara vackra och längs floden ligger pråmar med hela trädgårdar ombord.

Soldaten vid Pont de l’Alma mäter vattennivån som idag är helt under kontroll :)Så tackar vi för oss den här gången då, flyget hem gick med raketfart. Först fick vi problem med platserna på flyget men efter att ha bytt runt med andra passagerare fick vi sitta tillsammans och tur var väl det för ni vet ju hur det är med flyg ....


Dom flyger!!!!


Och bara det är ju helt ologiskt det kan ju vem som helst räkna ut och ändå gör vi om skadan i ett kör.


Tack vännen för några underbara dagar
Tävla med Venere.com! Resa till Göteborg? Hitta billiga hotell Göteborg på Venere här.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar