Hoj shopping Umeå 2009Påskafton kraschade allt, topplockspackningen gav upp på Yamman och en inbokad bankörning på Gelleråsen var på väg att gå upp i rök.

Den stannade i Dingtuna och sen blev det bara krångel innan vi hittade felet, en halvt nedplockad hoj och ingen som kan/har tid att göra jobbet. Det kostar skjortan att betala arbetskostnaden så goda råd var dyra.

En lösning vara att köpa ny, jag hade drömt om Norge och Nordkapp och varför inte Alperna och resten av världen. Även om ett under skulle ske så är inte Yamman speciellt bra till semesterresor och camping. Det hade jag ju provat redan.

Sagt och gjort, ny hoj var det och den råkade stå i Umeå av alla ställen. Tiden var knapp så det blev tåg upp och 80 mil genom ett Norrland som inte riktigt öppnat ännu. Snön låg längs kanten och våren  kom i Orsa med musöron på träden.

Här kommer snart lite bilder och annat om pärlan och mitt första äventyrLärdomar från resan är i fallande ordning:

Du kan allt du vill...
Även om du kan göra något, ta ett djupt andetag och tänk efter ... före ...  och kolla några saker först!

Hittar du?
Jag kan tillägga att en GPS blev inköpt året efter

Vet du var du ska sova inatt?
Om du inte vet var du ska sova; kolla gärna vädret innan du åker

Om du åker i okända marker; kolla att kläderna håller för regn

Har jag blivit klokare?

Neeeeeeeejjjjj ;-)

Då tar vi en titt på resan genom Norrlands inland 2009 när finanskraschen var ett faktum.

Ny MC inköpt
Jag letade febrilt efter en tänkbar ersättare och tiden var knapp, i Umeå stod Bumsen och väntade. BMW har from 2008 modifierat den med en parallelltwin på 798 cc och 71 hk. Ett stort plus var att den var fabrikssänkt så att även jag når ner vid behov. Det blev till att ta ett par dagar ledigt från jobbet, packa ner hojkläderna i en Ikea-kasse och ta tåget.

Tidigt på morgonen hämtade killen från Two Wheels upp mig från stationen i ett yrvaket Umeå och vi åkte direkt till firman. Köpet gjordes upp och inom ett par timmar var jag ute på vägen.

En packrulle följde med på köpet (till tandborsten) och ett par nya racestövlar halkade med av bara farten ;-)

På väg
Eftersom det blev lite hastigt på med hojköp hade jag inte hunnit fixa rutt och boende så kartan åkte fram och jag bestämde mig för en inlandstur. Resten ordnar sig tänker glad tjej. Målet var Gelleråsen 80 mil söderut och en inbokad bankörning med SMC som jag inte ville missa. Det är en viss skillnad på Yamaha R6 och BMW F GS men vad gör man. Vid sen avbokning blir man av med anmälningsavgiften så det fick gå.

Med facit i handen blev det över 90 mil och en insikt i att Norrland är stort, och långt det finns väldigt många träd och träd och träd och några träd till.

Vädret var till en början fint, 5 grader varmt och en skir vårsol som lyste upp naturen och jag njöt av friheten. Hade efter moget (flera minuter) övervägande plockat fram goretexkläderna längst inne i garderoben med ylle under och hoppades kunna hålla värmen. Handtagsvärmen kändes extra skön när milen matade på.

Hitta rätt
Därefter dök nästa issue upp, hitta rätt väg är inte alltid så lätt. Stanna till och kolla kartan, memorera ett par svängar och iväg. Efter någon mil börjar tankarna gå i egna banor och helt plötsligt undrar jag ... var det sex km på den här vägen, eller sex mil. Var det 338 höger eller 335 höger. Attans stanna igen och kolla, jo det var 6 km och 335:an och 5 km innan Maningsvägen och så fortsätter det. Memorerar hamnar i tankar och glömmer ... gudars!!

Finanskris
Snön låg tätt intill vägen till en början och jag passade på att dyka in på fik och tanka kaffe för att hålla ångan uppe. Det var en märklig känsla att besöka det ena fiket efter det andra, på varje ställe satt ett gäng killar/gubbar/karlakarlar och fördrev tiden med att prata vitt och brett om skotern/jakten och varsel från jobb. Det här var precis när finanskrisen drabbade oss och det märktes. Oj vad karlar kan prata....

Optimist
Planen var att åka så långt jag kom, målet var att hinna ner på två dagar. Alla stopp för värme och koll på kartan tog längre tid än jag trott. 

Regn
Regnet kom efter 20 mil, först lite duggskurar och efter det ett envist hällregn som började krypa in på skinnet. Nu visade goretextkläderna sin verkliga sida. Först lite fukt i ärmen, efter det en sval rännil ner i ena stöveln. Efter ett par mil börjar vattnet stila från tanken ner i grenen, jag provade att ställa mig upp för att låta vattnet rinna bort men rätt som det var kom ett blurrp och fuktspärren släppte   ... iskallt vatten sprider ut sig i rumpan och blir kvar.

Det börjar kännas som att åka runt med välfylld blöja och tankarna styrs förrädiskt mot skyltar med innebörden "lediga rum och stugor".

Stängt
Norrland i Maj är stängt för säsongen. Inte en kotte så långt näsan når, milen matade undan och klockan började bli mycket. Efter ett tag hade jag resignerat och funderade på att köra hela vägen ner, mer blöt gick helt enkelt inte att bli.

Vid sjusnåret var det dock endast två grader varmt och lampan började tjata halkvarning. Regnet hade övergått till ett strilande och jag provade ett par ställen igen, inget napp.

Äntligen

Som ett under dyker en camping upp i närheten av Ånge, på staketet sitter en lapp med telefonnummer och jag fiskar upp telefonen och ringer. Det visar sig att campingen är stängt för året och telefonnumret går till den före detta ägarens före detta sambo/flickvän. Nu var goda råd dyra så damen fick ingen chans att hoppa av, efter en halvtimme dyker en liten farbror upp med nyckel till en av stugorna och den underbara mannen sätter i en propp och drar på vatten och värme.
 


Njutning
Njutning är att hänga upp plaskvåta kläder på tork och sänka ner våta kalla fötter i ångande hetta.
Att mumsa på sista mackan och dricka te inlindad i alla filtar man kan hitta.
Att njuta av värmen och läsa en bok. Utanför strilar regnet och tassemarkerna går till ro för natten.

Njutning är att få sova torrt och varmt.

Morgonen efter var mc:n inbakad i is, det gick inte att flytta den till den första gryningssolen för även nyckelhålet var täckt med ett genomskinligt glänsande istäcke. 

Med facit i hand var det nog tur att jag inte provade att köra ner på natten för det var iskana långt in på förmiddagen.


Dag två
Ännu en dag med vackra vyer. Halvvägs ner vid Orsa kom våren, helt plötsligt stod björkarna i skiraste grönt och ljuset blev helt annorlunda.

Snart kom regnet igen, ytterligare 25 mil senare svängde jag återigen plaskvåt in på Lokabrunns vandrarhem med väntande bastu och ett glas vin vid poolen.


Målet var nått och vin och knäckebröd på en sådan här tur kan knocka den tuffaste hojåkare. Man kan konstatera att det golvade lite mindre tuff mc-tjej i ett kick ;-)

En dag på Gelleråsen var inte fel det heller men det är en annan historia