lördag 16 december 2017

Vägtips och skog som skog...eller?

I Sverige har vi en jädrans massa skog för att prata klarspråk, det är knappt möjligt att undgå ens i storstäderna.

Skogen har alltid betytt mycket för mig, det bästa jag vet är att hitta nya platser där himlen bara bryts av berg, skog och sjö. Luften är klarare och allt känns bra, jag kan komma på mig själv med att jubla inombords, som en liten unge på leklandet.

Men det är stor skillnad på skog och skog, kör man genom landet och framförallt norrut så märker man skillnaden. Det börjar med en känsla av lätt obehag, träd och träd och träd passeras i timmar, det borde vara positivt men den konstiga känslan består. Efter ett tag faller pengen ner även för mig, skogen lever inte på det sättet den ska göra. Det mesta är planterat, snyggt och prydligt utan störande variation i ålder och artrikedom.

Eftersom jag oftast letar upp olika naturreservat och nationalparker blir skillnaden stor, värdet av biologisk mångfald gäller allas vår framtid. Där måste vi tänka om och skydda naturen i mycket större grad än idag.

Sverige är väldigt ojämnt befolkat, likaså vägnätet som ibland nästan uteblir. De flesta kör aldrig utanför bekvämlighetszonen och får heller aldrig uppleva alla otroligt vackra platser vi har.

Vägtips

Eftersom jag ofta kör mer med hjärtat än med huvudet så blir det ibland lite fel och ännu en vacker väg blir sedd och upplevd, denna gång väg 311 över Fjädervålen mot Tännäs med Sveriges högst belägna kyrka. Vidare går den över Flatruet och är Sveriges högst belägna allmänna väg (grusväg) med 975m. Vägen är ökänd på grund av dåligt underhåll och Tidningen Härjedalen har liknat den med "Kalle Ankas campingtur" så varför tar jag upp den?

Jo, om man tar sig tid och framförallt kör i dagsljus är det en njutning, ensligt och vackert. Marken är till stor del för mager för lönsamt skogsbruk och har därför fått vara ifred. Sakta ner och håll uppsikt över potthålen, bra övning om man har för tung gasfot. Det är gott och väl 10 mil till Tännäs så du hinner filosofera över ditt och datt. Jag var glad att jag tankat i tid och att däcken fixade snön, hade inte känts så bra att köra fast i mörkret.

De som bor där förtjänar självklart en vettig väg, det är långa avstånd. Vi andra kan ta det som det kommer och njuta av naturen. På grund av mörkret blev det inga bilder men lita annat fastnade på linsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar