torsdag 22 juni 2017

Utflyktstips Hälleskogsbrännans naturreservat

Skogsbranden i Västmanland 2014 drabbade många hårt. Ett område stort som 25 000 fotbollsplaner brann upp i det som skulle bli den största branden här i modern tid. Tusentals människor och djur evakuerades, en dog och över 70 byggnader förstördes. Det var många vars liv förändrades i ett ögonblick och minnena kommer alltid att finnas kvar hos de drabbade.

Branden slukade stora skogsområden och idag har man bland annat skapat ett naturreservat (Hälleskogsbrännan) på platsen, Länsstyrelsen vill studera marken och se hur livet återvänder efter katastrofen, Besökare kan köra in i parken och se hur det växer upp igen.

En samlingsplats med bord, lättillgänglig vandringsstig och toaletter finns också.

Det finns flera vägar in, tidigare har jag besökt Fermansbo urskog vars norra del var brandhärjad, ska åka dit igen och se hur det förändrats.

Fascinerande!Det tar tid att ta sig igenom området, det tar liksom aldrig slut. Svarta träd överallt utan ände. Hur kändes det att befinna sig mitt i det här? Det måste ha varit en klaustrofobisk känsla att köra med rök och brand hack i häl på slingrande vägar,

Mitt i allt lyser ett hav av blommor med sin färgprakt, mossan är extra grön och livet återvänder igen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar