onsdag 17 maj 2017

Ramslök

När jag är ute och åker tittar jag på vägen, rätt naturligt för att inte köra i diket. Men att se var man åker sker automatiskt och lämnar inga spår i själen, däremot fastnar en massa annat på näthinnan.

Åren med bankörning och alla kurser med övningar har förhoppningsvis gett en del insikter, vi har olika typer av seende bland annat det perifera seendet. Det direkta seendet (det vi ser skarpt) motsvarar ca 2% av den totala synskärpan vilket gör att så mycket som 98% är mindre tydlig. Bäst uppfattar vi rörelser och sämst färg och konturer.

Det perifera seendet är perfekt för att upptäcka faror, det har vi med oss naturligt. Det kan också löna sig att öva, på så sätt lär man känna sig själv och sina begränsningar på ett bättre sätt. Jag minns en övning vi hade på Kinnekulle ring, den gick ut på att vi skulle köra banan som vanligt och ligga på ungefär 70% av den egna förmågan. Det går undan och man har inte tid att titta sig omkring. Längs banan stod olika saker uppställda, bland annat en burk coca cola. Jag hittade alla saker utom colaburken, varv efter varv och den jäkla burken dök aldrig upp. 

Rätt som det var hände något ett par hundra meter nästan bakom mig, ett dammoln och grus sprutade åt alla håll. Jag såg det direkt trots att jag var på väg åt andra hållet och hade uppmärksamheten riktad framåt mot den snabbt annalkande kurvan. En kullkörning hade skett och körningen blåstes av.

Colaburken hittade jag aldrig men olyckan såg jag omedelbart, hjärnan är inställd på att identifiera rätt saker. Ormar ser jag på långt håll men att grannen vinkar i mötande körfält går mig helt förbi :-)

Det roliga är att jag även hittar helt onödiga saker, Här har vi ett fält med Ramslök, underbart och väldigt gott!

Rätt vad det är så dyker de upp!

Ramslöken liknar liljekonvalj på långt håll, när man kommer närmare ser man att bladen är mjukare och doften går inte att ta fel på. En frisk tydlig vitlöksdoft hänger över landskapet, jag lade några blad i en påse och glömde bort dem. Dagen efter upptäckte jag att jag glömt en påse nötter i samma påse och nu har jag ett nytt recept att dela.

Ramslöksmarinerade nötter:
1 påse nötter
Några blad ramslök

Lägg dem i en påse över natten, gärna lite varmt och njut dagen efter. 

Asch jag skojar lite men nötterna blev alla tiders, håll tillgodo!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar