torsdag 18 maj 2017

Ellen Keys Strand

Ge dig ut på tur, välj roliga krokiga vägar och besök en trädgård som dyker upp. Förutom en vacker plats finner du en filosofi och ett livsverk som pågår än idag.

Ellen Keys föddes 1849 utanför Västervik. Hennes liv går inte att förkorta på ett par rader, jag beundrar människor som har drivkraften och viljan att förändra världen till det bättre.


Hon gjorde sig känd som pedagog, författare och kvinnosaksideolog. Mest känd är boken Barnets århundrade (1900) men söker man vidare har hon en imponerande bibliografi. Vid 60 års ålder återvände hon till Sverige och byggde upp Ellen Keys Strand och platsen sköts nu av stiftelsen "Strands vilohem för kroppsarbetande kvinnor"En vacker plats för bikupor av äldre modell."Böckerna byggde huset" har hon sagt och det kan man hålla med om när man ser vad hon åstadkommit genom åren.

Syftet med stiftelsen är att vara ett sommarhem för arbetande kvinnor som inte har medel att bekosta rekreation och vila.

 Trädgården planerades noga

 Sommartid tar man emot kvinnor från maj och september, dagtid kan allmänheten besöka platsen för visning och övrig tid har de platsen för sig själva.
Jag träffade en kvinna som bodde där och det lät fantastiskt med möjlighet att bo och skriva avhandling eller studera Ellen Keys liv ett par veckor i den här otroliga omgivningen.
På stigarna  runt egendomen dyker lite visdomsord upp, jag tror jag gillar Ellen Keys :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar