tisdag 30 maj 2017

Biprodukter och livet på en pinne

Det finns de vars liv bara knallar på i en stadig bana, tja så ser det inte ut för mig. Då är det bra att ha lite annat att pyssla med.Just nu är det högsäsong i bi-gården! Maj månad är utökningens tid och säsongen inleddes med kallt och ogästvänligt väder. Först var det kallt, sedan varmt ett par veckor och sedan kallt och snö igen. Påskveckan firade vi i snö och strålande sol och närmare 16 minusgrader på sina ställen, det gjorde att inledningen blev lite försenad. Jag kom inte åt att göra någon ordentlig genomgång av kuporna förrän en bit in i maj, flera veckor senare än vanligt.
Men nu är det full rulle, två samhällen är delade och vi får se hur det går. Jag skulle behöva gå igenom dem igen men vädret slog om så vi får se om jag kommer åt att göra en snabb titt imorgon för att se hur de mår.

Här blev det lite upprört när vi flyttat om bland ramarna, en stund senare var det lugnt igen. Eventuellt berodde det på ett mörkt moln med ostadigt väder som dök upp utan förvarning, bin är väldigt väderkänsliga så är det åska i luften kan de bli rejält irriterade.Vad har man bina till då? Jo det är flera saker, det första är nog att det är en trevlig sysselsättning där man grejar runt och lär sig att det inte är någon idé att stressa på saker. Allt tar den tid det tar, bina känner direkt om man är ur balans och belönar en med ett sting på olämpligt ställe. Dessutom gör de som de vill, man kan läsa hur många böcker man vill men bina strutar i det. Man får helt enkelt anpassa sig och försöka hitta bästa lösningen för varje tillfälle.

Nästa goda ting är tre; honung, pollen och bibröd. De två första har de flesta en liten aning om vad det är, honungen är bäst när den är nyslungad direkt från kupan. Pollen är alla små pollenkorn bina samlar och använder som nödvändig föda. Kornen har olika färg beroende på vilken blomma de kommer ifrån.

Jag samlar dem genom att sätta fast en sorts fälla framför ingången (flustret) på bikupan och när bina går in skrapar de av sig pollenkornen som jag sedan samlar ihop.
Dessa torkar jag och använder till bland annat müslin, pollen är en naturprodukt med så många egenskaper att det är svårt att göra en kort sammanfattning. Kort sagt de är ett av naturens mest kompletta ämnen och svårslaget som näringstillskott. Förra året samlade jag ihop tillräckligt för eget bruk hela vintern.

Bi-bröd är en annan rolig och nyttig produkt, när bina samlar pollenkornen och trycker in dem i vaxkakorna fermenteras de tillsammans med honungens mjölksyrabakterier. För oss människor är det ett proteintillskott med massor av näringsämnen och aminosyror och sägs vara antiinflammatoriskt.

Det är svårt att utvinna bi-brödet ur vaxkakorna men i helgen kunde jag få köra en pollenram i en maskin som utvinner kornen och nu har jag eget bi-bröd i frysen. I höst blir det en resa ner till Mariestad för att köra flera ramar.

Det var lite för mycket honung i min ram vilket gör att det inte lönar sig att torka dem som brukligt är, det var den enda ramen jag kunde avvara så de får ligga i frysen istället. En matsked på yoghurten så blir man pigg som en mört.

Jag tycker det här är ett suveränt sätt att få i sig det man behöver, det behövs inte en enorm tomt och stora tillgångar för att odla både bin och grönsaker. Man tager det man haver och det är gott nog.
Spenaten planterade jag i november, sådde frön och lade snö över. De sköter sig själva och tittar upp så fort vårsolen kommer fram. Nu har jag haft färsk spenat i sex veckor utan någon som helst skötsel, det är snart dags att skörda det sista och så nytt.
Rabarberna fick spader och växte över alla breddar, här har jag slängt allt trädgårdsavfall vilket måste
ha varit näringsrikt. 5 liter saft blev det.

 Tja det andra växer det med :-)Inga kommentarer:

Skicka en kommentar