måndag 15 maj 2017

Att gå/åka på tur

Det finns saker man inte visste att man ville veta!

Just den delen är nog det som lockar mig att röra på fötter och ande.

För att rensa huvudet och kunna koppla av är det bästa sättet att bara ge sig av ett par dagar. Det spelar egentligen ingen roll vart, bara det är någorlunda tyst och helst utan mobiltäckning. Där man kan skrota runt och låta saker och ting ta den tid det tar, utan stress eller jäkt.

En dag dök det här upp!
Jag blev rejält förvånad, det var hur mycket som helst!!

Hade det varit på natten skulle jag förmodligen blivit rädd :-)
Lite letande gav svaret, Tåkern har ett enormt lager av vass som skördas varje år, den har använts som takmaterial, energi och foder mm under lång tid.

Under andra världskriget behövde man vassen som foder men arbetskraften räckte inte till varvid man beordrade ut militären att skörda. 2000 tunnland slogs av vilket gav 1000 ton torkad vara. Lite annorlunda krigsberedskap för en bataljon från skåne, de höll på från 28 juni till 23 september -41.

Än idag är vassen viktig, Naturum och fågeltorn förbrukade skörden i två år, därefter skördas mycket av ett företag i Danmark. Efterfrågan ska vara stor och ett vasstak håller lika länge som ett tegeltak sägs det. Lite mer googlande ger en massa vetande om vass jag inte hade en aning om, så kan det gå när man är ute på en oplanerad tur utan bestämt mål.

För övrigt är vägarna runt Tåkern väldigt trevliga att köra :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar