fredag 19 maj 2017

Alvastra kloster

Kan inte låta bli ruiner, de drar mig till sig och jag bara måste svänga av för att titta...och titta lite till.

Alvastra kloster ligger vid foten av Omberg i Östergötland. Hela området vimlar av roliga saket att upptäcka men nu koncentrerar vi oss på ruinen.Förresten kaffet smakar finfint i lä bakom någon av murarna.

Man kan räkna upp en massa historia och årtal men sanningen är att jag verkar vara immun mot sådan fakta, glömmer lika fort som jag läser. Däremot är själva känslan obeskrivlig, att gå runt och känna historien och alla öden som utspelat sig bakom dessa enorma murar. Hur levde de, fanns det lycka eller bestod livet bara av försakelse?

Nåja byggnaden är från 1100-talet och mycket har hänt, idag kan jag njuta av friden och fundera på varför man behövde en särskild sten för straff? Vad hade en munk för möjligheter att synda? Vilka frestelser fanns att välja mellan? Inte många om man frågar mig, men det var andra tider och andra värderingar då och där. Det fanns en tavla med information där men jag missade att läsa den. Kan inte hitta något på nätet heller så det får förbli en obesvarad fråga. Det är en del av tjusningen man behöver inte ha svar på allt, frågan är många gånger roligare :->


Kanske är flera som får en speciell känsla av vissa platser, det känns som att den lever. Kan få samma intryck av gamla fornlämningar och boplatser, tiden är en märklig uppfinning.


Andra platser ger en hednisk känsla.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar