måndag 24 april 2017

Utflyktstips Åholmen utanför Kvicksund

Det spöregnar och det sägs att det ska bli snö också under kvällen!
Jag har ledigt och funderar på vad tusan man gör om man inte vill städa, hann ut med hunden och tog en tur på cykeln precis innan regnet började piska iskalla pilar i ansiktet. Bina har inte heller en chans att ge sig ut och hämta mat så jag var upp häromdagen och kollade så att de hade mat kvar. Vill inte gå in i kuporna i det här vädret men det går att komma åt foderhålet ovanför yngelrummet utan att störa dem. Ett samhälle hade tömt burken och byggt nya vaxkakor där istället, ett tecken på att jag skulle behöva ge dem mera plats. Men som sagt vi får ge oss till tåls just nu och hoppas på bättre tider.

Eftersom jag inte vill göra någon nytta så kan vi ta ett tips till.

Åholmen ligger strax utanför Kvicksund mot Strömsholm i Västmanland. Tar man hojen så funkar det utmärkt att ta en sväng dit i samband med en fika på Markan eller Borgåsund. För mig är det en plats man alltid besöker under våren, det hör liksom till.

Åholmen har en lång historia, jag hade önskat att man skött om det mer men hur som helst får man vara glad att det finns.  Det var Gustav Reuterholm som lät anlägga en trädgård där. Mest fruktträd i systematisk ordning, men också andra växter och mycket av områdets speciella flora sägs komma från denna tid (1760-1803).

Mycket kan sägas om "Lycksalighetens ö" mer läsvärt finns här (statens fastighetsverk)

Han sägs också ha byggt Linnépaviljongen och vaktmästabostaden på bilderna nedan.


Därefter såldes Stora Ekeby till Johan Adam von Gerten som gjorde om trädgården till en romantisk park med slingrande stigar och roliga detaljer, t.o.m en falsk runsten lät han uppföra.

Mycket är övervuxet men vandrar man längs stigarna dyker många vackra blommor upp och fika kan med fördel intas på bryggan.
Sedan 1913 ägs området av staten, den har legat under flera instanser och numera förvaltas den av Statens fastighetsverk.

Vårens ankomst firar vi med andra ord här :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar