tisdag 14 mars 2017

Dagens utflyktstips Getåravinens Naturreservat

Idag tycker jag att vi plockar upp ett till guldkorn att ta till när man vill se sig om.

Getåravinen är ett naturresevat nära Kolmårdens djurpark. Det vanliga ärendet de flesta har är såklart djurparken mm. Jag har varit på djurparken några gånger både med och utan barn men idag ska vi titta på något annat som jag gillar bättre än en massa jippon.

Överhuvudtaget tycker jag att man kan ta sig lite tid och köra småvägarna runt bråvikslandet, det är hejdlöst vackert. Många hojturer har det blivit på slingrande vägar. Man kan också strunta i turistställena och ge sig ut i skogen och plocka lite blåbär till kvällsmaten.

Hittade bilder som kommer här.

Getåravinen är en spricka som ligger i vinkel mot bråviksförkastningen, den vidgades av inlandsisen och bäcken har genom årtusenden skurit en djup spricka på sina ställen ända ner till morän och berg. På 1800-talet planterades den igen och nu har vi en unik flora av 130-åriga tallar, olika mossor och lavar, lövskog, ekar samt en stor mängt känsliga kärlsväxter för mer info se länstyrelsens text här. Bäcken rymmer bland annat havsvandrande öring och försurningskänsliga märlkräftan.

Det är lätta att nå leden, parkera ta på vettiga skor och njut, vägbeskrivning och info här (naturkartan)

Lite bilder från vårt besök kommer här

 Liten blir stor, den här lilla killen gillade utflykten trots att det var väldigt varmt och han riskerade att försvinna bland ormbunkarna!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar