tisdag 14 februari 2017

Dagens utflyktstips Öglunda grotta

Solen skiner massor nu, vilken tur för jag behöver energin. Det är något speciellt med solen som bländar och helt plötsligt syns det att vindrutan är smutsig på insidan. Allt är smutsigt men det struntar jag i, vill ha lite mer värme innan jag tar tag den biten.

Om man gillar att ta en avstickare ut i skog och mark är Öglunda grotta ett trevligt alternativ. Jag vet att man kan följa motorvägen upp och ner genom Sverige men fy så tråkigt det skulle vara. Själen mår mycket bättre når man tuffar runt på krokiga roliga småvägar.


Västra Götaland är en guldgruva, väg 2751 drygt 6km norr om Varnhems klosterkyrka ligger Öglunda. Stanna på parkeringen och packa ryggan med lite gott, bra skor är ett måste för nu blir det brant.

Naturreservatet Jättadalen är en bäckravin, stigen slingrar sig brant upp och utsikten över Vallebygden är fantastisk. Berget består av diabas som är så hårt att det bildats pelare och stup istället för att smulas sönder av is och vatten.

Vandringen uppför Jättadalen är både vacker och jobbig, vatten kan man ta ur bäcken på vägen upp.

Avsätt ordentligt med tid och njut.


 Som sagt var det är brant men väl värt besväret. Kan väl konstatera att nattvandring inte är att rekommendera, stigen slingrar sig fram längs kanten.


Väl uppe kan man klättra ner i en ravin och kolla in grottan, jag avstod från närmare undersökning för det ligger en myrstack precis i öppningen.

Ljuset blev konstigt här, disigt och gult. Det var varmt som i en bakugn och jag är inte tillräckligt duktig för att kunna kompensera det. Måste jobba på ork och kondition också för jag blev helt slut i förtid.


 Ja det här är vägen ner :-)Grottan är inte stor och myrstacken avskräcker.


Trogen vovve klättrar gärna tillbaka, myror i svansen var inte så kul.


Länk till infoblad och karta hittar ni här


 Det nog sommar i år också, snart snart snart. Kan tillägga att jag hade inte en aning om att platsen fanns utan såg en skylt och följde den.

Belöningen blev ett stycke paradis!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar