lördag 30 juli 2016

Vättern runt en bra idé

Här kommer lite utflyktstips igen. Det är klart att jag vill åka långt långt bort och upptäcka alla bitar av världen som jag inte sett men ... det finns ju en massa runt hörnet också. I del 1 tar vi en sväng till Östergötland närmare bestämt området öster om Vättern.

Den östra sidan växlar mellan dramatiska höjder till böljande landskap, jag brukar bara åka förbi på väg upp eller ner genom Sverige men det är ju bra synd att "åka över bron efter vatten". Om vi börjar med Vadstena, på sommaren är det nostalgiafton med fina motorcyklar och bilar på slottsbacken varje onsdag. Man kan strosa runt och lyssna på livemusik och gilla läget.

Stan och klostret är precis så där mysiga som jag vill ha det :-)  Gamla hus, vatten, matserveringar och blommor, någon gång ska jag stanna där ett par dagar och bara vara.


Ta en fika på Hästholmen. 

Det där med att åka in vid skyltar gillar jag skarpt, Hästholmen är ett mysigt ställe söder om Vadstena. Här har vi hamnen, fyren lite mat och t. o. m. en liten camping mitt i smeten. 

Borde naturligtvis tagit fler foton men men. Jag var nöjd med en plats i skuggan och en chans att ta en välbehövlig tupplur. Googlar man på Hästholmen ser man att det finns Wifi, lokaler, museum, bastu, turistbyrå, uthyrning av båtar, kajaker mm.


 Visingsö!

Lite knöligt med färjan som man måste boka när det är högsäsong. Flera ggr har jag låtit bli för att det är svårt att veta när man vill åka tillbaka. Den här gången struntade jag i det, åkte över tidigt kollade runt och var klar innan dagsturisterna vill åka därifrån. Jag är inte riktigt säker på vad jag tycker men det var på tiden att åka dit och kolla hur det ser ut.

Färjan är rejäl och utsikten underbar.


Vi kollade in Näs Borgruin, det var här som allra tidigaste Sverige styrdes. Det var Sveriges första riksborg och hade sin höjdpunkt under tidigt 1200-tal. De ingår också i handlingen i Arn-böckerna men jag fick inte riktigt ihop strandens utseende med händelserna i boken :-P. Kanske lite larvigt men det är skoj att kunna knyta ihop historia och fiction,
Mullbärsträd, där ser man. Under 1700-talet började man odla mullbärsträd på Visingsö i syfte att odla silkesmaskar. Silke var åtråvärt och kronprinsessan Lovisa Ulrika startade ett antal försöksodlingar däribland denna. Några större mängder silke lyckades man inte producera men efter att odlingen lagts i träda p.g.a. politiska beslut (Hattar och Mössor) så startade man upp igen på 1830-talet. Ett år lyckades man framställa 24 kg silke och produktionen pågick fram till 1864.

En varm dag passar det utmärkt att rasta under träden, vi slappade en stund och åkte vidare.
 Fika?

Varför inte testa Eko-café?  Det ligger strax norr om Gränna med en härlig utsikt. Hur häftigt som helst, så här vill jag bo. Tyvärr är det inte tillåtet  att ta med hunden in så jag struntade i det och rastade/fikade vid vattnet istället. Någonstans får man göra ett val och mitt val är att om jag semestrar med hunden så gynnar jag självklart de ställen som välkomnar min kompis också.
Men bortsett från det är det unikt i sitt slag, titta och njut,
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar