fredag 27 maj 2016

Ölands Pärlor: Borgholm, Ismantorps borg, Gråborg och Eketorps borg

Så har vi kommit till del 3 på Öland, Borgar finns det överallt. Borgholm är kanske den man först tänker på därför att det är bland det första man ser på ön.

Min favorit är Ismantorp som visas längre ner på sidan, jag gillar ju det ödsliga och känslan av mystik :-)

Men som sagt
Här tar de inträde så ta med dig tjocka plånboken. Borgholms historia sträcker sig ända tillbaka till slutet på 1100-talet och idag finns det drygt 5000kvm under tak att beskåda. 


KaffestuganEketorps borg är helt utgrävd och rekonstruerad, ett museum finns och vi kan knalla runt i borgen och se hur de bodde och arbetade.

Den uppfördes på järnåldern runt -400 e Kristus s om skydd mot fienden och religiös mötesplats. Man tror att den byggdes rund därför att anfall kunde komma från vilket håll som helst i det flacka landskapet. Det är ju rena prärien runt borgen, södra Öland är upptaget på Unescos lista som världsarv tack vare det unika landskapet som är i grunden annorlunda än andra platser på jorden. Det bästa sättet är att åka dit och ta på sig vandrarkängorna och bara njuta.Gräslökstak var något nytt :-)


Skolklasser på besökNu kommer vi till favoriten Istmanstorps Borg en otroligt vacker och unik borgruin den  användes mellan -300 till -600 eKr. Det finns inte så många fynd så att man har kunnat ta reda på exakt hur borgen användes, det som är unikt är dock att den har hela nio portar och att husgrunderna ligger tätt intill varandra. Hela 95 hus har rymts innanför murarna och det fanns inte mycket plats över. Att ha så många portar känns som en svaghet om borgen skulle bli anfallen. 
En blåsig dag är det mysigt att krypa intill muren och fika i solvärmen, det finns en kaffestuga nära ruinen om man inte har matsäck med sig.
Gråborg måste vara alla kossors dröm :-)
St Knuts kapell


Tja det var lite borgar, det tar en dag att se sig runt och undersöka alla ruiner. Det är helt klart värt att göra det för runt borgarna finns det vandringsleder och massor att se. Ta med matsäck och njut.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar