torsdag 18 juli 2013

Får man ont i ryggen av att sova på trottoaren?

Det tål att tänka på!

Livet är orättvist, mer orättvist än man kan tro när man lever och umgås med andra som har det ungefär som en själv. Även här i vårt land har vi fler uteliggare än vi vill veta. Jag läste en artikel i GT för en tid sedan att parkarbetarna i Borås måste städa undan efter människor som sover i stadsparken och dessutom uträttar sina behov i buskarna.

Det gav mig en förklaring till att jag snubblat över människor som satt utanför affärerna mitt i svinkalla mars och tiggde. Sådant gör mig otroligt ledsen, speciellt när jag vet att människor i andra länder tror att Sverige är paradiset på jorden där alla har det bra. Under min tid i Indien hade jag förmånen att diskutera den saken och många andra med de jag mötte på min väg, bland annat min fantastiska lärare. Vi hade långa samtal om likheter och skillnader världen runt, och hans förvåning var stor när vi pratade om hur vi lever och förhåller oss till varandra och hur samhället fungerar här i Norden. Jag å min sida upptäckte att världen är mer mångfacetterad än jag trodde trots att jag sett en hel del och att veta vad som är rätt och fel /bra eller dåligt inte alltid är så enkelt.

Jag är glad att jag tog chansen att besöka flera slumområden och prata med dem som bor och arbetar där, det var den största upplevelsen för mig. Människan är en otrolig uppfinning och kreativiteten frodas i de mest omöjliga omständigheter.

En person kan inte lösa alla problem och jag kan bara följa min egen känsla för vad som är rätt och fel att göra vid varje tillfälle. Det viktigaste är förmodligen inte att döma utan att försöka titta framåt och se vad som kan göras.

Tanken dök upp när jag bäddade sängen och ena sängbenet krånglade igen och min kreativa stöttning gav vika. Asch varför köper jag inte en ny säng tänkte jag lätt irriterad på mig själv.

Lyx kan vara en madrass och en dörr att låsa, det man inte kan köpa är omtanke.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar