lördag 16 mars 2013

Hampi, eller vem tappade bort en sten?

Listad 1986 på Unescos världsarvslista, och jag bara undrar ... hur gick det här till?

Det finns olika teorier och den jag gillar mest är den hinduiska myten där (ap)guden Hanuman bar ett berg genom Indien och tappade en bit som föll isär huller om buller.

Att ta sig till Hampi tar en stund, från Goa kan man ta tåget. Det tar ca sju timmar och i början är utsikten riktigt fin, bergen är vackra och jag försökte få en bild på Dudhsagar falls men den här gången gick jag bet, vackert var det iallafall ;)

Träsmaken breder ut sig vartefter timmarna går och landskapet blir plattare och plattare. Konstigt nog känns det inte så varmt trots att det är öppna gallerfönster och vi sitter tätt tätt ihop. Jag lyckades till slut få en plats på britsen vid sidan om och rullade in mig i sjalen och sov en stund. I tunnlarna skriker alla helvilt och fråga mig inte varför, man vänjer sig och jag kan som sagt sova stående om det krävs. En gyllene egenskap jag lovar!Väl framme i Hospet kan man ta man en buss eller auto rickshaw till Hampi bazar och det tar ca 25-30 min, på stationen kryllar det av droskor så det är bara att pruta på.


Jag brukar välja den som pratar vettig engelska för då blir allt lättare och mycket riktigt, han letade fram ett jättefint guesthouse. Det var rent och snyggt och sköttes av en jätterar och mycket bestämd kvinna. Sånt gillar jag så allt blev ordnat i ett kick. Det går alltid att leta runt och hitta billigare ställen men när det är kort om tid föredrar jag att få saker gjorda pronto. Jag har helt enkelt inte tålamod att leta runt och jämföra priser på några tior. Har man däremot tiden så lönar det sig att jämföra, hittar man något bättre är det bara att flytta. Gå ner till floden och ta båten över till "andra sidan", där är det billigare och lite lugnare.Hampi kan inte beskrivas med några få ord, jag har sett en del och har mycket kvar att utforska. Som regel åker jag sällan tillbaka till en plats där jag redan varit, det finns några få undantag i världen och Hampi är ett av dem. Hit tänker jag åka tillbaka och stanna tills jag ledsnar, det kändes rätt och slätt som hemma precis som Rom. Jag litar på magen och återkommer.Som vanligt krockar tid och rum, den moderna fruktförsäljaren ringer hem och kollar läget :-) Självklart har alla en mobil.
Staden var en gång Hinduisk huvudstad i riket Vijayanagar, numera återstår endast tomma tempel och ruiner. Den hade sin storhetstid 1336 - 1565 men försvann efter den muslimska invasionen. Det bor ungefär tusen personer där nu och i stort sett samtliga försörjer sig på turismen. Charterturisterna har inte hittat hit ännu så tack och lov råder det fortfarande en avslappnad hippiekultur blandat med lokal Indisk turism.

Här finns över 500 sevärdigheter vilket innebär att man gör bäst i att hyra cykel, mc eller en rikshaw för att ta sig runt.

Eftersom platsen är omöjlig att beskriva kommer nu ett antal bilder så får vi se om ni gillar läget el rätt och slätt känner att allinclusiveistheshitohitmedendrinkochsolstoltackochgodnatt!!Naturens under, elefanten är helig här så varför inte en elefantklippa? Det tog en liten stund innan bilden klarnade för mig.


Vem vinner människan eller naturen?
Ungar är sig lika ;-)

En bild säger mer än tusen ord!
En känsla av frid, en tidig morgonpromenad i historiens vagga.
När ska vi äta?

Här utfodrades soldaterna i armén, vattnet flöt förbi i kanalen och som ni ser är det förberett för tallrik och mugg. Smidigt!


Livets träd!

En skön konst är att bli vackrare med åren!

Ett hederligt dagsverke!

Tiden står stilla ....

Allt tar sin tid, sten för sten placeras rätt och jag tror att det är rätt sjysst att vara ekorre här ;-)


Om konsten att sova gott!
Jag har alltid varit tacksam över min förmåga att sova i stort sett var som helst. Där får jag se mig slagen av detta fantastiska folk. Yttre omständigheter spelar ingen som helst roll, jag har sett människor sova på de mest märkliga ställen och gemensamt är att de sover som barn. Djupt och till synes fridfullt som om inget kunde hända. Här har de iallafall hittat en fridfull plats, varm och skön.
Sov gott!


Elefantstallarna!

Å vad jag skulle velat se elefanterna på riktigt. Istället kom jag hem med kameran full med glada människor, de ville att jag skulle ta kort på hela familjen och visa hur det blev. Till slut hade jag en lång svans med glada ungar med mig. Det är tacksamt att ta bilder när alla klär sig i himmelens alla färger och man mår bra i hela kroppen av deras otroliga värme och vänlighet.


Ordet båt har en betydelse för mig och en helt annan betydelse här, jag kallar det brödkorg med vev.
Att tvätta sig i floden innan bön hör till.

Lite gott och blandat.Brunstig tjur, snabb bild och sen ivägFrid i minne frid i sinne!
Hur kom jag därifrån då?

Jo jag tog bussen och det var ett annat äventyr  ;-)
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar