fredag 22 februari 2013

Elephanta Caves

Har du en dag över, ta en sväng ut till Elephanta Caves.  Färjorna går från Gatewayen hela dagen, det kostar ca 150 INR tur och retur och tar 45-60 min.

Jag hade två saker kvar att göra i Mumbay och hann bara med en av dem. Därför valde jag Elephanta Caves framför Crawford Market och det var det bästa jag kunde ha gjort. Dessutom har jag ju en sak kvar till nästa gång och det är ju bra ;-)

Ön ligger ca en mil utanför Mumbay och är ca 2.4 km lång med två kullar. Det finns två grupper av grottor, fem hinduiska grottor och två Buddistiska dito. De hinduiska grottorna är tillägnade guden Shiva och är möjliga att besöka.

Grottorna är ungefärligt daterade till någonstans mellan 500- till 800 år före Kristus och är helt och hållet huggna ur berget. Ön hette Gharapuri och var en hinduisk plats för tillbedjan tills Portugiserna kom 1534 och fick se den stora elefantstatyn vid entrén. Grottorna renoverades på sjuttiotalet efter en lång tid av eftersatt skötsel och listas sedan 1987 som ett av UNESCOS Världsarv.

Jag hoppade på en färja vid piren tillsammans med ett gäng lediga Indiska turister. Några Europeéer fanns med men övervägande delen var Indier som firade Valentindagen med en tur ut till ön. När jag hittade färjan passade jag på att snabbt köpa en flaska vatten och en cola på bryggan och gjorde misstaget att inte kolla av vattenflaskan direkt. Båten var på väg att kasta loss och när jag hoppat ombord och skulle öppna flaskan upptäckte jag att det var en "nit". Förmodligen påfylld, det var snyggt gjort men jag har lärt mig att se skillnaden. Som tur var fanns colan att släcka törsten med, och innehållet den andra flaskan fick duga till handtvätt.

Jag som aldrig dricker cola hemma, gillar inte ens företaget men nöden har ingen lag och den dödar allt inklusive magbaciller ;->.

Konsten att sova gott.

Är det siesta så är det, här sover vi när det är så dags. Jag upphör inte att förvånas över dessa människors fantastiska förmåga att lägga sig rakt ner och sova gott i stort sett var som helst. En halvmeter från rusningstrafiken eller på bardisken, det verkar inte spela någon roll och jag fascineras över den totala avslappningen som omedelbart inträder.

På en tågresa hade jag en sovande man hängandes över mig med ansiktet utåt, halvt utanför översta britsen som var proppfull. Endast remmarna hindrade att han föll handlöst ner i golvet. Obekymrat sov han vidare och jag var lite orolig att han skulle börja dregla ner på oss som låg under.

Vi kan väl konstatera att kiosken var stängd för tillfället ;-)
Färjan landar vid en lång pir, latmasken kan ta tåget. Har för mig att det kostar fem rupies.Öns befolkning lever på turismen och stånden duggar tätt hela vägen från färjan fram till grottorna, här kan vi köpa allt från grillade majskolvar till prydnadssaker och solhattar. Jag passade på att besöka toaletten och för fem rupies tillhandahölls en bit toapapper i handen och en ren toalett.

Vägen upp till grottorna består av en lång trapp, jag minns inte hur många steg men värmen tar ut sin rätt. Den bekväme kan välja lättare sätt att ta sig upp.

Riktigt så lat är jag inte än men suveränt om man har problem att gå.


Ett riktigt (Ap)-liv!

Aporna hoppar runt överallt och det är bäst att hålla i godsakerna om man vill ha dem kvar.

Chipspåsar är en utmaning för både människa och apa. Hur får man upp dem egentligen?Fundersam kille.
Rackartyg i sinne eller bara hungriga?

Nääe den verkar ointaglig...

Man ska inte ta för allvarligt på livet!

Det kommer ju en ny dag.


Grottorna är outstanding!


Skapade av människohand när vi befann oss i järnåldern uppe i Norden (Vendeltiden och början på Vikingatiden).

Pelarna är renoverade nertill. man kan se de ursprungliga längst upp. Man har också lett om regnvattnet för att undvika ytterligare skador.

Alla reliefer är huggna direkt ur berget till ära av Lord Shiva och visualiserar hinduisk mytologi när den är som bäst.

Elefantstatyn finns inte kvar, den är flyttad till Victoria Gardens Zoo i Mumbay men de övriga konstverken är med några undantag riktigt välbevarade.
Shiva Lingam representerar fysisk styrka, kosmisk skapelse, andlig kraft och livsförnyelse. Den sägs också tillsammans med Yoni representera de oskiljaktiga manliga och kvinnliga principerna för helheten i skapelsen.

 Här fick jag lite hicka mitt inne i en livfull och väldigt intensiv beskrivning av den fysiska kärleken i äktenskapet. Ibland kan man få lite mer information än man bett om ;-)

Shiva Master of Yoga (Shiva Yogisvara) i meditation på berget Kailash.

Gudasagorna är fängslande, mitt tips är att ta hjälp av en guide som kan berätta om myten bakom de olika konstverken. Det är väl investerad tid för att få en djupare förståelse för hur saker och ting hänger ihop.


En av grottorna användes som boning och för meditation osv. Än idag praktiserar man emellanåt yoga i dessa och resonansen i bergsrummet är överväldigande. En liten övning i mantrat OM tillsammans med guiden gav mig rysningar ända in i själen. Tid och rum förvinner när vibrationerna går genom märg och ben.
Efter en händelserik dag tar vi färjan tillbaka, när vi närmar oss Mumbay dyker Gatewayen och Thai Mahal fram ur diset.
Nästa gång vill jag nog gärna se mer av ön, jag tackade nej till att stanna kvar och utforska resten på grund av att jag hade ett flyg att passa.

Men nästa gång då så ;-)


2 kommentarer:

  1. Vill du hjälpa oss och berätta vidare om våra produkter – t.ex. blogga eller gilla oss på Facebook?

    SvaraRadera
  2. Hej, som du kanske sett skriver jag om sådant jag upplevt och tycker är bra. Det kan också vara lite tips jag tror andra kan ha nytta av. Det mesta handlar om hojar och resor både med och utan mc.
    Ett krav för att blogga om ett företag är att jag kan stå bakom idén och känner att den som läser har nytta av informationen.

    SvaraRadera