söndag 29 juli 2012

Danmarktips

Det har inte blivit så mycket bloggande under veckorna som gått, jag kände att jag behöver ta en rejäl ledighet från många saker och med facit i hand så hade jag behövt mer än så.

Börjar som vanligt i fel ände och tipsar om Möns Klint i Danmark.

Danmark är vanligtvis ett land som ligger ivägen mellan Tyskland och Sverige.

Man köper en svindyr biljett mellan Puttgarden och Rödby och som regel sätter jag aldrig ned foten förrän vid biljettautomaten i Malmö när nästa taxa ska betalas.

En kväll nere i Gruissan läste jag om Möns Klint på sydsjälland i Danmark. (Googlemaps)

Märkligt att man måste åka ner till Rivieran för att tvärsom läsa om det som ligger nästgårds ;-)

Här finner vi nämligen dramatiskt vackra vita klippor som stupar ner mot ett turkosblått hav.

Kuststräckan är sju kilometer lång och den högsta punkten är 143 meter, det märkte jag först när jag tog en bild och såg att fläckarna där nere var människor ;-)


De såg ut som flugor!

Eftersom undertecknad är av dem mer tidsoptimistiska sorten "hanns" det med en avstickare mellan Tyskland och hemmet.

Väl på plats finns det flera olika sätt att nå klipporna, att bo kvar ett par nätter är nog att rekommendera för det finns oändligt mycket att se.

Dagen var varm och jag ville komma så nära som möjligt vilket inte var möjligt alls ;-). Det finns ett Vandrarhem ca 15 min gångväg från klinten, där kan man ställa MC:n och ta på sig mer vettiga kläder. Stigen går genom somriga hagar och till slut dyker den mest underbara vyn upp. Man kan välja att gå längs med kanten och titta ner eller ta en trappa ner och vandra / bada på stranden. Ta med vatten och lite att tugga på för det är svettigt värre ;-)

Jag hade lite trångt om tid så jag gick / klättrade längs kanten och bara njöt. Man behöver bra skor och respektera ev varningsskyltar. Ett rejält ras rapporterades i Sydsvenskan, som tur var verkar ingen ha blivit skadad, delvis på grund av ett rejält busväder vid tidpunkten.

I området finns det gott om B&B och campingen ligger på området. Följer man vägen förbi campingen som jag gjorde i jakt på närmaste punkten hamnar man på en grus/sandväg med stora potthål och tja vad säger man i hjälmen en svettig dag i Juli (#%¤(/&%) ...

Vägen leder till ett Geocenter där man får svar på frågan om hur klinten kom till plus en hel drös av aktiviteter om man gillar sådant.

Kort sagt kan jag rekommendera ett besök på vägen upp eller ner i Europa, nästa gång ska jag lägga lite tid på den här delen av världen för det finns gott om natur, motion, bad, vackra vyer och lite historia (Liselunds Slott).
1 kommentar:

  1. Möns Klint är en vacker syn för ögat.
    Har seglat och åkt bil dit men det var 10 år sedan sist.

    Så jag gör som du, passerar Danmark så fort som möjligt utan att sätta ned någon fot. Räcker att de får pengar för att hålla med svindyra färjor.

    SvaraRadera